szczypior, domowa uprawa roślin, zioła na parapecie, zioła w domu, DIY
Domowy szczypiorek na parapecie przydaje się, jeśli dużo go używasz podczas gotowania. East News
REKLAMA
  • Domowa uprawa ziół jest wygodna jeśli dużo korzystasz z nich podczas przygotowywania posiłków.
  • Samodzielne przygotowanie hodowli szczypiorku jest tanie i proste - możesz ją przygotować razem z dzieckiem.
  • Dzięki sprytnemu sposobowi z zasadzeniem cebuli w butelce, szczypior szybciej rośnie w wilgotnym i ciepłym środowisku.
  • Jeśli podczas szykowania posiłków używasz dużych ilości szczypioru, jego ciągłe kupowanie totalnie się nie opłaca. Każdy taki pęczek kosztuje około 2-3 zł, a jeśli zużywasz go w ciągu jednego dnia, bardziej opłaca się zrobienie własnej hodowli szczypioru. To niezwykle proste, a na wyciągnięcie ręki masz zdrowy dodatek do kanapek sałatek czy jajek.

    Domowa hodowla szczypiorku - przepis

    Uprawa szczypiorku w domu nie jest trudna, wymaga tylko przede wszystkim cierpliwości i regularnej pielęgnacji, m.in. podlewania. Dzięki temu wyhodujesz od zera własny szczypiorek w około 2 tygodnie. By przygotować domową uprawę szczypiorku, potrzebna ci będzie:
  • plastikowa butelka po 5-litrowej wodzie
  • plastikowa doniczka o podobnej średnicy
  • wata, waciki, trociny, gazy lub pielucha tetrowa (do zatrzymania wilgoci na dnie doniczki)
  • małe cebulki (wielkości kurzego jajka lub mniejsze)
  • Przetnij butelkę w poziomie tuż za szyjką oraz w połowie butelki. Dolną część butelki możesz też wykorzystać do uprawy szczypiorku, jeśli nie masz akurat plastikowej doniczki.
    Na dnie doniczki czy butelki umieść watę, waciki, gazy lub tetrową pieluchę – to element, który ma utrzymywać wilgoć w pojemniku. Od cebulek odetnij górną część, tak żeby usunąć wyschniętą łodyżkę i odsłonić miąższ cebuli, a następnie ułóż je na warstwie gazy korzonkami do dołu.
    Całość zalej 100 ml wody i na wierzch nałóż drugą część butelki, tak aby cebule były zasłonięte od powietrza. Całość umieść na parapecie i codziennie podlewaj niewielką ilością wody, by utrzymać wilgoć w korzeniach.
    Po ok. 15 dniach szczypior będzie miał już wysokość około 25-30 cm i będzie idealny do spożycia.