Ryż robi się suchy i posklejany? Wykorzystaj ten sposób podgrzewania, będzie idealnie sypki

Martyna Pstrąg-Jaworska
Po ugotowaniu ryżu i nie zjedzeniu go od razu, staje się on posklejany i niezbyt smaczny? Do podgrzewania zastosuj jeden trik, który podpowiada tiktokerka - prosty patent sprawia, że ryż jest idealnie sypki i smaczny. Wykorzystaj do podgrzania kostkę lody i papier do pieczenia.
Posklejany i mało apetyczny ryż po podgrzaniu? Wystarczy zastosować jeden trik, zawsze będzie idealnie sypki i nieposklejany. Unsplash
Ugotowany ryż najlepszy jest na świeżo zaraz po odlaniu wody – co do tego nie ma wątpliwości. Gdy trochę poleży i chcemy go np. odgrzać z sosem w mikrofali, ryż ma tendencję do wysychania i robienia się klejącym.


Pewna użytkowniczka TikToka przy okazji pokazywania przygotowania posiłku zdradziła, jak go podgrzać, żeby ryż nadal był sypki i niezbyt suchy.

Sypki ryż po podgrzaniu – trik z lodem

TikTok to prawdziwa kopalnia wiedzy i trików, które mają zaskakujące zastosowania. Jeden dotyczący tego, jak podgrzać obiad, którego podstawą jest ryż, pokazała Amerykanka Emily Mariko, mieszkająca w Kalifornii. Jej danie jest wariacją na temat sushi – pokazuje na krótkim filmiku, jak w misce szykuje ryż i łososia. Zanim dodała inne składniki, kobieta podgrzała ryż przy użyciu sprytnego triku. Miskę z ugotowanym wcześniej ryżem umieściła w mikrofali, co nie jest żadnym zaskoczeniem.

Żeby nie był on jednak suchy i posklejany, dziewczyna pokazała, jaki trik stosuje. Mianowicie, wystarczy na ryżu umieszczonym w misce ułożyć 1-2 kostki lodu i całość nakryć papierem do pieczenia. Następnie ryż umieścić do podgrzania w mikrofalówce.

Lód podczas podgrzewania zacznie się parować, dzięki czemu ryż nie będzie suchy i klejący.