Ryż robi się suchy i posklejany? Wykorzystaj ten sposób podgrzewania, będzie idealnie sypki
Po ugotowaniu ryżu i nie zjedzeniu go od razu, staje się on posklejany i niezbyt smaczny? Do podgrzewania zastosuj jeden trik, który podpowiada tiktokerka - prosty patent sprawia, że ryż jest idealnie sypki i smaczny. Wykorzystaj do podgrzania kostkę lody i papier do pieczenia.
- Sypki i nieposklejany ryż, nawet wtedy, gdy nie jest świeżo ugotowany? To możliwe, wystarczy zastosować szybki trik kulinarny.
- Tiktokerka pokazała, jak szybko podgrzać ryż, aby był idealnie sypki - potrzebny jest tylko lód papier do pieczenia i mikrofalówka.
- Na miseczce z ryżem ułóż kostki lodu, przykryj papierem do pieczenia i podgrzej. Później ciesz się idealnie sypkim ryżem w swoim posiłku.
Pewna użytkowniczka TikToka przy okazji pokazywania przygotowania posiłku zdradziła, jak go podgrzać, żeby ryż nadal był sypki i niezbyt suchy.
Sypki ryż po podgrzaniu – trik z lodem
TikTok to prawdziwa kopalnia wiedzy i trików, które mają zaskakujące zastosowania. Jeden dotyczący tego, jak podgrzać obiad, którego podstawą jest ryż, pokazała Amerykanka Emily Mariko, mieszkająca w Kalifornii.Żeby nie był on jednak suchy i posklejany, dziewczyna pokazała, jaki trik stosuje. Mianowicie, wystarczy na ryżu umieszczonym w misce ułożyć 1-2 kostki lodu i całość nakryć papierem do pieczenia. Następnie ryż umieścić do podgrzania w mikrofalówce.
Lód podczas podgrzewania zacznie się parować, dzięki czemu ryż nie będzie suchy i klejący.