Chcesz zaserwować ryż na sypko, ale tylko taki gotowany w torebkach się nie skleja? Może popełniasz fatalny błąd, który niweczy wszelkie starania? Sprawdź, jak ugotować pyszny ryż na sypko bez plastiku.
Znacznie zdrowszym wyborem jest ryż bez torebek. Wiemy to nie od dziś. Jednak jego gotowanie przysparza niektórym problemy. Ryż przykleja się do garnka, a po ugotowaniu tworzy zbitą bryłę? Oto jak ugotować ryż na sypko.
Czynnością, którą trzeba wykonać przed gotowaniem, a którą wielu z nas pomija, jest płukanie ryżu. Kiedy wysypiecie odmierzona porcję ryżu na durszlak, musicie płukać ziarenka pod bieżącą wodą tak długo, aż woda nie będzie mętna.
W ten sposób pozbywacie się skrobi, która skleja ziarenka ryżu. Bądźcie cierpliwi! Wiele osób przemywa ryż i zalewa wodą. Niestety, musicie to robić aż woda będzie zupełnie "czysta".
Ryż na sypko: przepis
Kolejnym krokiem gotowania ryżu na sypko jest zalanie ziarenek odpowiednią ilością wody. Musi być jej nie mniej niż dwa razy tyle, co ryżu.
Kiedy ryż zagotuje się, przykryjcie garnek i na bardzo małym ogniu poczekajcie ok. 15 minut. Ryż powinien wchłonąć całą wodę, jednak kiedy będzie jej za mało, przyklei się do garnka, a następnie przypali.
Warto pod koniec gotowania dodać też odrobinę masła. Rozpuści się ono i otuli ziarenka, co sprawi, że nie będą się do siebie kleić, a jednocześnie będą pyszne. Powodzenia!