jak wyłożyć blachę papierem do pieczenia, papier do pieczenia, papier pergamin, papier do pieczenia się zwija
Po zmoczeniu i zgnieceniu, papier do pieczenia stanie się plastyczny i łatwy do uformowania w blaszce. Unsplash
Reklama.
  • Papier do pieczenia często się zwija i ciężko go uformować w blaszce przez to, że produkowany i sprzedawany jest w formie rolki.
  • Wystarczy zmoczyć i zgnieść pergamin, by stał się plastyczny i podatny na formowanie.
  • Dzięki temu prostemu trikowi bez trudu ułożysz papier w głębokiej blaszce albo zwiniesz z niego sakiewki do upieczenia ryby czy drobiu.
  • Wyłożenie blaszki papierem do pieczenia podczas robienia ciasta czy nawet przygotowywania pieczonej ryby doprowadza cię do białej gorączki?
    Nawet gdy wytniemy mały arkusz, to papier pod wpływem tego, że produkcyjnie jest przygotowywany w formie rolki, zwija się we wszystkie strony i nie daje się równo ułożyć na blaszce akurat wtedy, gdy chcesz na niego wylać ciasto na biszkopt?

    Prosty trik na zwijający się papier do pieczenia

    Aby papier do pieczenia był bardziej "współpracujący", wystarczy, że zastosujesz jeden banalny sposób. Wystarczy, że weźmiesz arkusz wymierzonego do blaszki papieru i zmoczysz go pod strumieniem bieżącej wody.
    Następnie zgnieć papier w dłoniach (z wyczuciem, aby go nie porwać) i rozprostuj. Ten trik sprawi, że papier będzie bardziej plastyczny i łatwy do uformowania. Dzięki temu sposobowi łatwiej da się go ułożyć na głębokiej blaszce do pieczenia ciasta, a także uformować papilotki czy kieszonki do pieczenia ryby lub drobiu.
    Ja tego sposobu używam, by upiec rybę, np. łososia. Wystarczy zmoczyć arkusz papieru, zgnieść i rozłożyć, położyć na środku płat ryby, doprawić i ułożyć na wierzchu zioła i plastry cytryny.
    Następnie z łatwością zbierzesz boki papieru i uformujesz woreczek czy sakiewkę, w której ryba się w piekarniku będzie dusiła – dzięki tej metodzie mięsko jest soczyste i delikatne.