Łosoś confit
Technika
confit pochodzi z południowych rejonów Francji, gdzie dawniej, ze względu na upały ludzie szukali sposobu, aby wydłużyć świeżość potraw. I stąd wzięło się konfitowanie (z fr. confire – konserwować), czyli długotrwałe gotowanie potrawy w tłuszczu o niskiej temperaturze. Obecnie ten sposób przygotowania ceni się ze względu na efekt, jaki daje.
Mięso jest soczyste i delikatne. Łosoś na szczęście nawet przy konfitowaniu nie potrzebuje ani wiele czasu, ani składników.
Składniki na łososia confit (gotowanego w zimnym tłuszczu)
Filet z łososia (100 g na porcję)
500 ml oleju rzepakowego
skórka otarta z cytryny
sól
Jak przygotować soczystego łososia
Filety z łososia oczyszczamy i dzielimy na kawałki po 100 g. Solimy ze wszystkich stron i odkładamy na 20 minut, po tym czasie spłukujemy sól z ryby i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.