Łosoś confit
Łosoś gotowany w zimnym oleju jest pyszny i soczysty. Fot. Unsplash
Reklama.

Łosoś confit

Technika confit pochodzi z południowych rejonów Francji, gdzie dawniej, ze względu na upały ludzie szukali sposobu, aby wydłużyć świeżość potraw. I stąd wzięło się konfitowanie (z fr. confire – konserwować), czyli długotrwałe gotowanie potrawy w tłuszczu o niskiej temperaturze. Obecnie ten sposób przygotowania ceni się ze względu na efekt, jaki daje. Mięso jest soczyste i delikatne. Łosoś na szczęście nawet przy konfitowaniu nie potrzebuje ani wiele czasu, ani składników.

Składniki na łososia confit (gotowanego w zimnym tłuszczu)

  • Filet z łososia (100 g na porcję)
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z cytryny
  • sól

  • Jak przygotować soczystego łososia

    Filety z łososia oczyszczamy i dzielimy na kawałki po 100 g. Solimy ze wszystkich stron i odkładamy na 20 minut, po tym czasie spłukujemy sól z ryby i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Do dużego rondla wlewamy olej rzepakowy, dokładamy skórkę z cytryny i podgrzewamy go do 55-65 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru spożywczego, możesz równie dobrze nalać olej do naczynia żaroodpornego i ustawić temperaturę 60 stopni w piekarniku, wstaw naczynie z olejem, żeby płyn osiągnął tę temperaturę.
    Następnie wkładamy filety do oleju, tak, aby się nie stykały, muszą być całkowicie zanurzone w oleju, jeśli jest go za mało - dolewamy i nakrywamy naczynie. Po 20 minutach wyciągamy rybę i odsączamy filety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Łosoś jest soczysty, delikatny i zachowuje piękny różowy kolor.
    Pysznie smakuje serwowany np. na purée ze szparagów lub młodego kalafiora, lub w towarzystwie makaronu. Idealny na lekki niedzielny obiad.