Nie znałaś ich w tej odsłonie. Są idealne na śniadanie i zawsze się udają

Dominika Lange
Twoje dziecko lubi słodkie śniadania, ale ciastka to ostatnia rzecz, którą byś mu podała na pierwszy posiłek w ciągu dnia? Jest na to sposób – zdrowe ciastka owsiane, które przygotujesz samodzielnie w zaledwie kilka minut. Bez zbędnych dodatków cukru i proszku do pieczenia!
Ciastka owsiane mogą być też wartościowym śniadaniem, nie tylko słodką przekąską. fot. Pixabay

Ciastka owsiane: przepis

Ciastka wcale nie muszą być bezwartościową przekąską – jeśli przygotujemy je samodzielnie w domu, to niespodziewanie mogą stać się pożywnym i ulubionym śniadaniem całej rodziny. Przepis na ciastka owsiane można urozmaicić i według własnych upodobań dodać do niego m.in. każdy rodzaj orzechów, owoców, bakalii czy pestek.

Składniki:




Sposób przygotowania: Płatki owsiane należy nasączyć bardzo ciepłą wodą – ważne, żeby ilość wody była niewielka i tylko je zmoczyła. Następnie płatki mieszamy z mąką, jajkiem i dodatkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia, na przykład łyżkę masła lub wybrany olej. Niektórzy do ciastek owsianych używają wysokiej jakości nierafinowanego oleju kokosowego, który nadaje im delikatnie kokosowego posmaku. By wzmocnić ten smak, do ciastek owsianych można też dodać płatki kokosa.

Jeśli chcemy, by ciastka były słodkie, przed smażeniem dodajmy do nich syrop klonowy, cukier trzcinowy lub cukier waniliowy. Podane w przepisie orzechy i bakalie można zastąpić innymi ich rodzajami.