Placki jogurtowe
Placki jogurtowe możemy dosłodzić według własnych upodobań. fot. Pexels
Reklama.

Placki jogurtowe: przepis

Placki jogurtowe, tuż obok placków twarogowych, to jedno z najprostszych śniadań, które możesz przygotować swoim maluchom. W zależności od upodobań możesz urozmaicić przepis i udekorować placki ulubionymi owocami, dżemem, syropem klonowym lub miodem.
Składniki:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii
  • 150g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • borówka amerykańska, jagody lub inne owoce
  • Sposób przygotowania: Najpierw wymieszaj jogurt, jajka i cukier waniliowy – możesz do tego użyć łyżki lub miksera ustawionego na niskie obroty. By placki były bardziej wilgotne dodaj 2 łyżki roztopionego masła. Przez sitko przesypać mąkę i proszek do pieczenia. Całość należy mieszać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Do ciasta wsyp 100 g borówek lub jagód i delikatnie wymieszaj je łyżką.
    Następnie smażymy placki po ok. 2 minuty z każdej strony. Gdy będą gotowe, możemy polać je syropem klonowym lub miodem i udekorować ulubionymi owocami.