Domowa nalewka na wzmocnienie odporności i ochronę przed infekcjami. Oczyści też oskrzela [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
Czosnek niedźwiedzi nadal jest mało znany i niezbyt popularny w naszych kuchniach, choć jeszcze 200 lat temu jego zdrowotne właściwości były powszechne i wykorzystywane w prawie każdym domu. Zrób na bazie czosnku niedźwiedziego nalewkę zdrowotną - jest świetna na odporność, wspomaga leczenie infekcji i reguluje pracę układu pokarmowego.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego ma wiele zdrowotnych właściwości i zawiera szereg witamin i składników mineralnych. 123rf.com
Nalewka z czosnku niedźwiedziego to mikstura, która pozytywnie wpływa na cały organizm – wspiera układ odpornościowy, oczyszcza oskrzela i płuca.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem o prozdrowotnym działaniu, który może wspomagać leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych, oczyszcza z toksyn i zapobiega nadciśnieniu.


Nalewkę z czosnku niedźwiedziego warto na stałe włączyć do swojej diety i regularnie spożywać posiłki ze zwykłym czosnkiem, ale także z czosnkiem niedźwiedzim, który – nie wiedzieć dlaczego, jest nadal zbyt mało popularny w naszej kuchni.

Prozdrowotne działanie nalewki z czosnku niedźwiedziego

Nalewka z czosnku niedźwiedziego wspiera odporność, oczyszcza płuca i oskrzela, ale także posiada szereg witamin i składniki mineralne, które są niezbędne organizmowi.

W czosnku niedźwiedzim znajdziemy organiczne związki siarki (silny przeciwutleniacz), żelazo, selen, mangan oraz witaminy A, C i E.

Nalewka z czosnku ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, ale także antyrakowe, obniża też ciśnienie i minimalizuje ryzyko miażdżycy, zawału serca i choroby wieńcowej. Codzienna dawka nalewki wspomoże też pracę układu pokarmowego i trawienie.

Nalewka z czosnku niedźwiedziego – przepis

Nalewkę najlepiej przygotowywać na świeżych liściach czosnku, bo wtedy jest najbardziej wartościowy i ma największą prozdrowotną moc. By przygotować nalewkę na odporność, będziesz potrzebować: Świeże liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj i osusz. Pokrój je na drobne kawałeczki i umieść w czystym i wyparzonym słoju. Następnie zalej posiekane listki wysokoprocentowym alkoholem (musi mieć minimum 40%), tak by liście były całkowicie zanurzone w alkoholu i szczelnie zamknij.

Odstaw mieszankę na 2 tygodnie – najlepiej w miejscu, gdzie dociera sporo światła i jest ciepło. Codziennie potrząsaj lub zakręć słoikiem, aby zawartość się dobrze wymieszała i by z liści wydobyć do płynu jak najwięcej zdrowotnych substancji.

Po upływie 2, a może być nawet 3 tygodni, przefiltruj gotową nalewkę przez gazę lub czystą pieluchę tetrową do butelek ze szczelnym zamknięciem i najlepiej z ciemnego szkła.

Pij zdrowotną nalewkę 2 razy dziennie, najlepiej pić posiłku po ok. 20 kropli rozcieńczonych np. w przegotowanej, przestudzonej wodzie.