kasztany, jesienne kasztany, nalewka z kasztanów
Jesienią z kasztanów można zrobić nie tylko ludziki z dzieckiem - wypróbuj nasz przepis na nalewkę z kasztanów. Unsplash
REKLAMA
Istnieją opinie, że dobrze jest nosić przy sobie w kieszeni czy torebce kilka kasztanów lub w domu kłaść je pod poduszką, bo wydzielają swoje zdrowotne właściwości, pochłaniają promieniowanie elektromagnetyczne, co może być jednak pewną przesadą i mitem, bo nikt nigdy tego nie udowodnił i nie zrobił odpowiednich badań.
Prawda jest jednak taka, że kasztany to niezwykłe źródło zdrowia, posiadające mnóstwo leczniczych właściwości. W medycynie naturalnej wierzono, że kasztany pomagają w problemach z bezsennością i na żylaki, choć mówi się, że ich zbyt duża ilość w domu może wywołać migreny i nudności z wymiotami.

Owoce i nasiona kasztanowca, czyli kasztany – właściwości

Najwięcej zdrowotnych właściwości mają owoce i nasiona kasztanowca, które jesienią spadną z drzewa. I choć ich największa kumulacja jest w tych niedojrzałych, jeszcze nierozwiniętych w łupinach, to z dojrzałych kasztanów można zrobić zdrowotną nalewkę - kasztanówkę, na którą przepis znajdziesz poniżej.
Należy pamiętać, że nieprzetworzone kasztany są dla ludzi trujące, dlatego łatwiej znaleźć kasztany w składzie aptecznych specyfików niż w domowych miksturach. W nasionach kasztanowca znajduje się szereg składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie, takich jak: kumaryny, flawonoidy, saponiny, fenolokwasy i garbniki.
Dzięki nim kasztany wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu żylaków, działają przeciwzapalnie. Poprawiają też krążenie krwi, łagodzą problemy trawienne i jelitowe (garbniki zawarte w naparach z kwiatów i liści kasztanowca działają rozkurczowo na układ pokarmowy, przez co niwelują zaparcia i biegunki).
Kasztanowiec łagodzi i zmniejsza też obrzęki, niweluje cellulit – często można go spotkać w preparatach chłodzących do nóg, poprawiających elastyczność skóry. Kasztany działają też (w formie naparu czy odwaru, z którego można zrobić okłady) niwelując krwiaki, rozjaśniają siniaki poprzez wchłonięcie i poprawienie przepływu krwi.

Nalewka z kasztanów – przepis

Z zebranych na spacerze z dzieckiem kasztanów nie musisz robić tylko ludzików – wykorzystaj je zdrowotnie w swojej kuchni. Zrób nalewkę do stosowania doustnie, ale można ją też wykorzystywać do nacierania mięśni czy stawów, bo ten specyfik działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco.
Aby przygotować kasztanówkę, będziesz potrzebować:
  • 20 kasztanów
  • 1 szklankę wody
  • 0,5 litra spirytusu
  • duży słój
  • Przygotowanie nalewki z kasztanów nie jest specjalnie trudne czy wymagające. Wystarczy, że kasztany utłuczesz moździerzem lub zmiksujesz w blenderze, a następnie zalejesz szklanką przegotowanej i wystudzonej wody. Do całości dodaj spirytus i przelej do dużego słoja. Odstaw go w ciemne i chłodne miejsce na minimum miesiąc, co kilka dni mieszając całym słoikiem.
    Następnie nalewkę przecedź przez drobne sito lub gazę do czystej wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Gotową nalewkę należy pić po 5 kropli rozpuszczonych w połowie szklanki letniej wody – najlepiej 3 razy dziennie przed posiłkami. Kasztanówkę można również stosować zewnętrznie do nacierania, gdy pojawia się ból mięśni czy stawów.