Ta piękna roślina to niszczyciel toksyn w naszych ciałach! Zrobisz z niej obłędne dania
Iza Orlicz
10 czerwca 2020, 15:45·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 10 czerwca 2020, 15:45
Czosnek niedźwiedzi wygląda niepozornie, ale kryje w sobie wielką moc. Oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu, do tego wzmacnia układ odpornościowy, bo działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Nie wolno go zrywać dziko rosnącego, ale zawsze możesz kupić sadzonki i wyhodować go na balkonie lub w przydomowym ogródku.
Reklama.
Wiele osób zastanawia się, skąd pochodzi jego nazwa, bo roślina nie przypomina tradycyjnego czosnku – nie ma ząbków, a podłużne zielone liście. Jej drugi człon wziął się najprawdopodobniej z ludowych wierzeń – uważano, że stanowiła pierwszy posiłek niedźwiedzi zaraz po przebudzeniu się z zimowego snu.
Skoro więc wzmacniała i przywracała siły tak potężnym zwierzętom, zaczęto wierzyć w niezwykłą moc i siłę czosnku niedźwiedziego. I słusznie, bo kolejne badania potwierdziły wiele jego prozdrowotnych właściwości.
Czosnek niedźwiedzi - właściwości
Potocznie mówi się, że "oczyszcza krew”. Rzeczywiście zawiera on związki siarki, dlatego chętnie stosuje się go do oczyszczania, a nawet odtruwania organizmu (np. z nikotyny, metali ciężkich, pestycydów).
Działa też pozytywnie na układ pokarmowy – przyspiesza trawienie i reguluje pracę jelit, dlatego chętnie jest stosowany przez osoby, które zmagają się z uczuciem "pełnego brzucha”, wzdęciami czy gazami.
Wpływa też na układ krążenia – udowodniono, że regularnie spożywany obniża ciśnienie krwi oraz poziom tzw. "złego” cholesterolu, który może doprowadzić do miażdżycy, udaru czy zawału serca.
Skąd wziąć czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi warto też spożywać w okresach przejściowych (zima-wiosna, lato-jesień), bo wzmacnia układ odpornościowy. Zawarte w nim składniki działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, dlatego chronią organizm przed sezonowymi infekcjami. Ma też spore ilości witamin i minerałów, zawiera m.in.: A, E, C oraz siarkę, selen, żelazo.
Czosnku niedźwiedziego dziko rosnącego w lasach czy nad rzekami nie wolno zrywać (objęty jest częściową ochroną gatunkową) i lepiej nie robić tego nawet nielegalnie, bo do złudzenia przypomina trujące rośliny. Najlepiej kupić gotowy (w formie ususzonych, zmielonych liści) lub w postaci sadzonek.
Czosnek niedźwiedzi - zastosowanie
Do czego możesz go dodawać? Do wszystkiego! Świetnie komponuje się z twarożkami, sałatkami, pastami do smarowania kanapek (np. jajeczną czy rybną). Możesz dorzucać go do sosów, zup, makaronów (np. jako dodatek do pesto), posypać nim wierzch pizzy.
Świetnie podkreśla też smak potraw mięsnych (wieprzowiny, drobiu). Trzeba tylko pamiętać, by dodawać go pod koniec gotowania, bo pod wpływem obróbki termicznej traci część swoich cennych właściwości.