Nalewka z czarnuszki nie tylko na przeziębienie. Zrobisz ją w kilka minut [PRZEPIS]
Iza Orlicz
13 września 2021, 13:24·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 13 września 2021, 13:24
Czarnuszka wygląda niepozornie, ale te małe czarne nasiona kryją w sobie niesamowite właściwości lecznicze. Nazywana jest naturalnym antybiotykiem, bo, dzięki zawartym w niej substancjom, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Najbardziej znana jest pod postacią oleju, ale możesz też zrobić nalewkę z czarnuszki.
Reklama.
Czarnuszka znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości: wzmacnia odporność, zapobiega wrzodom żołądka, reguluje poziom cukru we krwi.
Czarnuszkę możesz stosować w postaci oleju lub przygotować z niej nalewkę.
Nalewka zapobiega infekcjom, ale gdy już się zdarzą, to skraca czas ich trwania.
Gdy zaczynają się wszelkiego rodzaju "katary”, próbujemy naturalnymi sposobami podnieść naszą odporność. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się czarnuszka, bo jej pozytywny wpływ na układ immunologiczny znany jest od wielu lat.
Czarnuszka to naturalny antybiotyk
Wszystko dzięki zawartym w niej składnikom. Jest źródłem flawonoidów, saponin, tymochinonu (działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie), witamin A, E, F, B1, B3, B6; biotyny, minerałów (wapń, cynk, żelazo, potas), kwasów tłuszczowych takich jak kwas linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy.
Polecana jest nie tylko na przeziębienia, przy nieżycie nosa, bólach gardła, choć właśnie najczęściej wtedy jest stosowana. Obniża też ciśnienie krwi, zmniejsza poziom tzw. "złego” cholesterolu” oraz poziom cukru, dlatego polecana jest diabetykom.
Stosuje się ją też w przypadku problemów z układem pokarmowym – zapobiega wrzodom żołądka, pomaga w regeneracji wątroby i trzustki, działa wspomagająco w trakcie leczenia zakażenia bakterią helicobacter pylori.
Nalewka z czarnuszki: przepis
O "mocy” czarnuszki chyba więc nikogo nie trzeba przekonywać. Jeśli nie chcesz kupować gotowego oleju, możesz zrobić z niej nalewkę. Przepis jest banalnie prosty.
Składniki:
1 szklanka nasion czarnuszki
1/2 l alkoholu 40 proc.
Przygotowanie:
Nasiona mielimy, przesypujemy do słoika, zalewamy alkoholem i zamykamy przykrywką (zwróć uwagę, by była mocno dokręcona). Następnie odstawiamy słoik w ciemne miejsce. Po 7 dniach za pomocą gazy lub sitka trzeba ją przefiltrować, by była klarowna.
Możesz też dodać do nalewki 1 szklankę miodu: wtedy mieszamy go ze zmielonymi nasionami czarnuszki, zalewamy alkoholem i też odstawiamy na tydzień. Potem przefiltrowujemy i gotowe! Na wzmocnienie organizmu i w trakcie infekcji pij 1-2 łyżeczki dziennie. Nalewkę możesz też stosować zewnętrznie, gdy masz bóle mięśni lub bóle reumatyczne.