Uwielbiany przez nasze babcie, elegancki deser na zabawy karnawałowe w stylu retro [PRZEPIS]
Róże karnawałowe to przekąska, o której wiele osób zapomniało. To taka bardziej skomplikowana i robiąca wrażenie wersja faworków. Ja pamiętam je z dzieciństwa, bo w karnawale moja babcia robiła je ciągle na zmianę z faworkami lub oponkami serowymi (czyli pączkami z serkiem homogenizowanym). Zamiast kolejnych pączków czy faworków, zróbcie róże karnawałowe - zachwycą każdego, komu je podacie do jedzenia.
- Styczeń to czas karnawału, a ten jest okazją do wielu imprez i spotkań, na których podaje się typowe karnawałowe przekąski jak faworki czy pączki.
- Z ciasta na faworki można zrobić też piękne (i smaczne!) róże karnawałowe - ich przygotowanie nie jest skomplikowane.
- Gdy byłam małą dziewczynką, moja babcia robiła róże karnawałowe na wszelkie zabawy przedszkolne. Teraz to dla mnie symbol karnawału.
Przepis na róże karnawałowe nie jest zbytnio skomplikowany, bazuje się bowiem na cieście na faworki, różnica polega jedynie w dalszym sposobie przygotowania i smażenia deseru.
Zrobienie róż nie jest skomplikowane i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych i artystycznych, ale wymaga nieco czasu i skupienia.
Róże karnawałowe – przepis
Aby przygotować róże karnawałowe, trzeba najpierw zagnieść ciasto takie jak na faworki. Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować:- 5 żółtek
- 1 białko
- 1 całe jajko
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżki soli
- 30 g miękkiego masła
- 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
- 1 łyżkę octu spirytusowego lub spirytusu
- 360 g mąki
- tłuszcz do smażenia: 1 litr oleju lub 1 kg smalcu
- dżem porzeczkowy lub konfitura wiśniowa
Po uzyskaniu jednolitego ciasta przełóż je na stolnicę i dosyp resztę mąki. Następnie dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i owiń szczelnie folią spożywczą lub włóż do foliowej torebki i zawiń. Umieść ciasto do schłodzenia w lodówce na około 1-2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i nieco ogrzej. Odcinaj po kawałku i wałkuj na stolnicy na bardzo cienkie placki. Z każdego wycinaj kółeczka w 3 (lub więcej) różnych średnicach – możesz do tego celu użyć kubka, szklanki i kieliszka.
Po wycięciu natnij kółeczka dookoła w 4 miejscach na głębokość ok. 1 cm i środek największego i średniego posmaruj delikatnie niewielką ilością białka jaja. Następnie złóż kołeczka jedno na drugim w taką jakby piramidkę i przyciśnij mocno palcem na środku by za pomocą białka kołeczka z ciasta skleiły się.
Rozgrzej w garnku lub głębokiej patelni olej albo smalec do smażenia róż. Po rozgrzaniu wrzucaj po kilka (nie mogą smażyć się zbyt gęsto na sobie) i smaż do złotego koloru. Wyjmuj róże i odsączaj na papierowym ręczniku, a po wystudzeniu obsyp cukrem pudrem i do środka róży włóż trochę dżemu porzeczkowego lub konfitury wiśniowej.
Karnawałowe róże są gotowe do podania, będą idealne np. na karnawałowy bal przebierańców dla dzieci.
Może cię zainteresować: Tych 5 zabaw karnawałowych dla dzieci rozkręci każdy bal. Zapomnijcie o nudzie