Uwielbiany przez nasze babcie, elegancki deser na zabawy karnawałowe w stylu retro [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
Róże karnawałowe to przekąska, o której wiele osób zapomniało. To taka bardziej skomplikowana i robiąca wrażenie wersja faworków. Ja pamiętam je z dzieciństwa, bo w karnawale moja babcia robiła je ciągle na zmianę z faworkami lub oponkami serowymi (czyli pączkami z serkiem homogenizowanym). Zamiast kolejnych pączków czy faworków, zróbcie róże karnawałowe - zachwycą każdego, komu je podacie do jedzenia.
Róże karnawałowe robi się podobnie do faworków, a jednak ich wygląd bardziej zachwyca. MICHAL KOSC/REPORTER/East News
Karnawał to ten szczególny czas w roku, kiedy szykujemy mnóstwo przystawek na różne imprezy, bale i spotkania. To czas smażenia pączków, faworków, robienia churrosów i róż karnawałowych właśnie.


Przepis na róże karnawałowe nie jest zbytnio skomplikowany, bazuje się bowiem na cieście na faworki, różnica polega jedynie w dalszym sposobie przygotowania i smażenia deseru.

Zrobienie róż nie jest skomplikowane i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych i artystycznych, ale wymaga nieco czasu i skupienia.

Róże karnawałowe – przepis

Aby przygotować róże karnawałowe, trzeba najpierw zagnieść ciasto takie jak na faworki. Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować: Żółtka jaj i całe jajko wbij do miski, dodaj cukier i ubij mikserem na puszysty kogel-mogel aż do rozjaśnienia masy i całkowitego rozpuszczenia się kryształków. To ubitych jajek z cukrem dodaj sól, masło, śmietanę i ocet lub spirytus. Mieszając masę, dodawaj powoli połowę mąki.

Po uzyskaniu jednolitego ciasta przełóż je na stolnicę i dosyp resztę mąki. Następnie dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i owiń szczelnie folią spożywczą lub włóż do foliowej torebki i zawiń. Umieść ciasto do schłodzenia w lodówce na około 1-2 godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i nieco ogrzej. Odcinaj po kawałku i wałkuj na stolnicy na bardzo cienkie placki. Z każdego wycinaj kółeczka w 3 (lub więcej) różnych średnicach – możesz do tego celu użyć kubka, szklanki i kieliszka.

Po wycięciu natnij kółeczka dookoła w 4 miejscach na głębokość ok. 1 cm i środek największego i średniego posmaruj delikatnie niewielką ilością białka jaja. Następnie złóż kołeczka jedno na drugim w taką jakby piramidkę i przyciśnij mocno palcem na środku by za pomocą białka kołeczka z ciasta skleiły się.

Rozgrzej w garnku lub głębokiej patelni olej albo smalec do smażenia róż. Po rozgrzaniu wrzucaj po kilka (nie mogą smażyć się zbyt gęsto na sobie) i smaż do złotego koloru. Wyjmuj róże i odsączaj na papierowym ręczniku, a po wystudzeniu obsyp cukrem pudrem i do środka róży włóż trochę dżemu porzeczkowego lub konfitury wiśniowej.

Karnawałowe róże są gotowe do podania, będą idealne np. na karnawałowy bal przebierańców dla dzieci.