churros, churrosy, hiszpański deser, faworki, hiszpańskie faworki
Churros lepsze niż wszystko, co dotąd jadłaś Fot. Bartosz Bartkowiak z Pexels
Reklama.
Zacznijmy od tego, że churros to nie jest najbardziej dietetyczny deser na świecie. Ale przecież nie jadamy ich codziennie, więc zakasujemy rękawy i robimy najlepszy deser, jaki zjecie tej jesieni.

Przepis na hiszpańskie churros

Składniki hiszpańskich churros
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • litr oleju do smażenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka cynamonu
  • dodatki według uznania
  • Jak zrobić churros

    Wodę zagotuj w rondelku, dodaj masło, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, rozpuść całość. Do wrzącej wody dodaj mąkę i ucieraj energicznie drewnianą łyżką do powstania gładkiej masy (około dwóch minut. Zestaw z ognia i odczekaj około 20-30 minut.
    Do przestudzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie wyrabiając masę łyżką. Kiedy ciasto będzie gotowe, w rondlu lub frytkownicy zagrzej olej do temp. ok. 180 st. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż końcówkę w kształcie gwiazdki. Ciasto na churros niewielkimi partiami wyciskaj na olej, odcinaj kawałki o długości około 10 cm. Smaż na złoty kolor.
    Po wyjęciu łyżką cedzakową układaj churros na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i oprósz nimi churros. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie do churros pasują krem czekoladowy, sos toffi czy bita śmietana z owocami.