
Reklama.
Zacznijmy od tego, że churros to nie jest najbardziej dietetyczny deser na świecie. Ale przecież nie jadamy ich codziennie, więc zakasujemy rękawy i robimy najlepszy deser, jaki zjecie tej jesieni.
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka wody
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
litr oleju do smażenia
3 łyżki cukru pudru
łyżka cynamonu
dodatki według uznania
Przepis na hiszpańskie churros
Składniki hiszpańskich churrosJak zrobić churros
Wodę zagotuj w rondelku, dodaj masło, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, rozpuść całość. Do wrzącej wody dodaj mąkę i ucieraj energicznie drewnianą łyżką do powstania gładkiej masy (około dwóch minut. Zestaw z ognia i odczekaj około 20-30 minut.Do przestudzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie wyrabiając masę łyżką. Kiedy ciasto będzie gotowe, w rondlu lub frytkownicy zagrzej olej do temp. ok. 180 st. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż końcówkę w kształcie gwiazdki. Ciasto na churros niewielkimi partiami wyciskaj na olej, odcinaj kawałki o długości około 10 cm. Smaż na złoty kolor.
Po wyjęciu łyżką cedzakową układaj churros na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i oprósz nimi churros. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie do churros pasują krem czekoladowy, sos toffi czy bita śmietana z owocami.
Może cię zainteresować także: Marchewkowy zawrót głowy. Warzywne ciasto idealne do popołudniowej kawy i nie tylko [PRZEPIS]