churros, churrosy, hiszpański deser, faworki, hiszpańskie faworki
Churros lepsze niż wszystko, co dotąd jadłaś Fot. Bartosz Bartkowiak z Pexels

Kto jesienią nie ma większej niż zwykle ochoty na łakocie, niech pierwszy rzuci kamień. Szarlotki, ciasta marchewkowe, ale i inne domowe słodycze. W październiku chętniej zaszywamy się w kuchni, żeby zrobić coś słodkiego. Podpowiadamy sprawdzony przepis na hiszpańskie churros.

REKLAMA
Zacznijmy od tego, że churros to nie jest najbardziej dietetyczny deser na świecie. Ale przecież nie jadamy ich codziennie, więc zakasujemy rękawy i robimy najlepszy deser, jaki zjecie tej jesieni.

Przepis na hiszpańskie churros

Składniki hiszpańskich churros
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • litr oleju do smażenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka cynamonu
  • dodatki według uznania
  • Jak zrobić churros

    Wodę zagotuj w rondelku, dodaj masło, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, rozpuść całość. Do wrzącej wody dodaj mąkę i ucieraj energicznie drewnianą łyżką do powstania gładkiej masy (około dwóch minut. Zestaw z ognia i odczekaj około 20-30 minut.
    Do przestudzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie wyrabiając masę łyżką. Kiedy ciasto będzie gotowe, w rondlu lub frytkownicy zagrzej olej do temp. ok. 180 st. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż końcówkę w kształcie gwiazdki. Ciasto na churros niewielkimi partiami wyciskaj na olej, odcinaj kawałki o długości około 10 cm. Smaż na złoty kolor.
    Po wyjęciu łyżką cedzakową układaj churros na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i oprósz nimi churros. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie do churros pasują krem czekoladowy, sos toffi czy bita śmietana z owocami.