Jedz ten owoc codziennie - ma 600 procent dziennej dawki witaminy C i wspomaga odchudzanie

Martyna Pstrąg-Jaworska
Ten owoc nadal jest mało popularny, a to dziwi, bo ma wiele zdrowotnych właściwości. Wiedziałaś, że pomelo zapewni nam aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Oto dlaczego warto jeść ten egzotyczny owoc, szczególnie w sezonie zimowym.
Pomelo ma wiele witamin, a do tego wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn. Pexels
Pomelo to owoc, który jest największym cytrusem – osiąga wagę nawet do ponad 2 kg. Mówi się o nim, że jest bombą witaminową i to prawda, bo zawiera taką ilość witaminy C, że zapewnia 600 procent zalecanej codziennej dawki dla dorosłego człowieka.


Podobną ilość zawiera także np. grejpfrut, ale też jest bardziej kwaśny i gorzki, co czyni pomelo chętniej spożywanym owocem. Ma też – tak jak grejpfrut – właściwości odchudzające, warto więc go na stałe włączyć do swojego jadłospisu, jeśli zależy nam na zrzuceniu paru kilogramów.

W Polsce jest nadal mało popularny, co może nieco dziwić, jeśli tylko przyjrzymy się jego prozdrowotnym właściwościom.

Pomelo – duży cytrus, dużo witamin

Trochę z wyglądu przypomina grejpfruta. Jest jednak jeszcze większy i cięższy, a jego nazwa to również pomarańcza olbrzymia. Owoc pochodzi z Azji i dziko rośnie np. na Fidżi.

W Chinach pomelo jest postrzegane, jako owoc szczęścia, m.in. dlatego że drzewa rodzą owoce cały rok i mogą kwitnąć nawet 4 razy w ciągu roku. Owoce mogą być spożywane na surowo (co jest najbardziej polecane), ale można spotkać też soki i dżemy z niego.

Do Europy dotarło przez Brytyjczyków, którzy sprowadzali owoce ze swoich kolonii, ale w Polsce jest od stosunkowo niedługiego czasu.

Pomelo jest źródłem składników odżywczych i witaminy C

W tym owocu jest o wiele więcej witaminy C niż w innych cytrusach (oprócz grejpfruta, który ma jej podobną ilość) – aż 60 mg w 100 gramach, gdzie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to 70 mg na dzień.

Warto go jeść odchudzając się, bo ma też stosunkowo mało kalorii (40 kcal w 100 g). Posiada też dużą zawartość  błonnika, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, sodu, potasu i fosforu. Oprócz dużej dawki witaminy C są też witaminy A i wszystkie grupy B.

Zawiera też przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Dodatkowo ma działanie jak miotełka na jelita (przez dużą zawartość błonnika), a więc ma też właściwości oczyszczające.

Jedz pomelo na zdrowie

Oprócz ogromnej ilości witaminy C, która poprawia odporność, pomelo warto jeść z wielu innych powodów. Wśród właściwości zdrowotnych wymienia się: Szeroko mówi się także o tym, że jedzenie pomelo hamuje rozwój komórek rakowych i ogólnie ma działanie antynowotworowe. Najwięcej bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy antyrakowych znajduje się w grubej mięsistej skórce i błonach (których zazwyczaj się nie je z powodu gorzkiego smaku), ale sam miąższ także sporo ich zawiera.

Jak jeść pomelo?

Najlepszy czas na kupowanie i jedzenie pomelo jest właśnie teraz – owoc najsmaczniejszy jest od późnej jesieni do wczesnej wiosny, podobnie jak z resztą cytrusów. Kupując pomelo zwróć uwagę na jego ciężar – im cięższy owoc, tym świeższy i mający więcej miąższu i soku.

Aby zjeść owoc, najpierw należy obrać go z grubej skórki, oddzielić cząstki miąższu i zdjąć z nich grube błonki. Z pomelo do jedzenia najlepszy jest sam obrany miąższ, bo inne części są gorzkie.

Można je jeść na surowo, zrobić z niego sok lub dżemy i marmolady. Świetne jest pomelo kandyzowane – można go użyć także do wypieków i deserów.