Zawsze wychodzi puszysty i delikatny w smaku. Oto trzy sposoby na omlet na śniadanie

Dominika Lange
Nie macie pomysłów na omlet? Oto trzy inspiracje na pożywne śniadanie – na słodko i na słono. By je przyrządzić potrzebujecie zaledwie 20 minut.
Omlet na śniadanie możemy przygotować w wersji na słodko i na słono. fot. Pixabay

Omlet na śniadanie

Omlet na śniadanie kojarzy ci się głównie z szynką i serem? To błąd, choć najczęściej przygotowujemy omlety właśnie z takimi dodatkami. Jednak do omleta na śniadanie można dodać niemalże wszystko i urozmaicić go według własnego smaku. Oto trzy wersje omletów na śniadanie na słodko i na słono.

Omlet na śniadanie na słodko

Ten przepis skradnie serca zwłaszcza najmłodszych – a to za sprawą słodkiego połączenia czekolady i banana. Nie jest to klasyczny przepis na omlet i opiera się na dodatku kakao.

Składniki:




Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojonego w kawałki banana i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy kakao, łyżeczkę cukru, cukier waniliowy i mleko. Całość miksujemy – jeśli chcemy, by omlet był puszysty, mieszajmy go do momentu pojawienia się "pęcherzyków" powietrza. Omlet smażymy na wybranym tłuszczu (maśle, oleju lub oliwie) z dwóch stron.

Omlet na słono z dodatkami

Ten przepis na słono to doskonałe poranne źródło energii. Wszystko za sprawą awokado, które jest głównym składnikiem tej wersji śniadania. W tym przepisie nie ma ani mleka, ani mąki.

Składniki:



Jajka wbijamy do miski i przyprawiamy pieprzem, mieszamy. Masę wlewamy na patelnię, na której wcześniej rozsmarowujemy i wcześniej podgrzewamy masło. Smażymy przez kilka minut.


Gdy mamy gotowy omlet, układamy na nim dodatki. Pomidorki koktajlowe najlepiej przekroić na pół, a awokado pokroić w paski. Do środka omletu wkładamy także ser feta pokrojony w kwadraciki, drobno posiekany czosnek i doprawiamy całość szczyptą chilli.

Omlet z mozarellą

Ten przepis przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom włoskich smaków. Jego głównymi dodatkami są pomidory i mozarella.

Składniki:



Tak jak w przypadku poprzednich przepisów, wbijamy jajka do miski i je roztrzepujemy, dodajemy świeżo mielony pieprz. Na rozgrzanej patelni układamy plastry pomidora i je podsmażamy. Następnie wylewamy na patelnię masę jajeczną i dodajemy drobno posiekany szczypiorek lub kolendrę. Na koniec kładziemy na masie ser mozarella i bazylię.