Zawsze wychodzi puszysty i delikatny w smaku. Oto trzy sposoby na omlet na śniadanie
Nie macie pomysłów na omlet? Oto trzy inspiracje na pożywne śniadanie – na słodko i na słono. By je przyrządzić potrzebujecie zaledwie 20 minut.
Omlet na śniadanie
Omlet na śniadanie kojarzy ci się głównie z szynką i serem? To błąd, choć najczęściej przygotowujemy omlety właśnie z takimi dodatkami. Jednak do omleta na śniadanie można dodać niemalże wszystko i urozmaicić go według własnego smaku. Oto trzy wersje omletów na śniadanie na słodko i na słono.Omlet na śniadanie na słodko
Ten przepis skradnie serca zwłaszcza najmłodszych – a to za sprawą słodkiego połączenia czekolady i banana. Nie jest to klasyczny przepis na omlet i opiera się na dodatku kakao.Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 banany
- łyżeczka kakao
- łyżeczka cukru
- odrobina cukru waniliowego lub cynamonu
- 3 łyżki mleka
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojonego w kawałki banana i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy kakao, łyżeczkę cukru, cukier waniliowy i mleko. Całość miksujemy – jeśli chcemy, by omlet był puszysty, mieszajmy go do momentu pojawienia się "pęcherzyków" powietrza. Omlet smażymy na wybranym tłuszczu (maśle, oleju lub oliwie) z dwóch stron.
Omlet na słono z dodatkami
Ten przepis na słono to doskonałe poranne źródło energii. Wszystko za sprawą awokado, które jest głównym składnikiem tej wersji śniadania. W tym przepisie nie ma ani mleka, ani mąki.Składniki:
- 3 jajka
- 20 g masła
- małe awokado
- 2 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- kawałek sera feta
- szczypta chilli
- świeży pieprz
Jajka wbijamy do miski i przyprawiamy pieprzem, mieszamy. Masę wlewamy na patelnię, na której wcześniej rozsmarowujemy i wcześniej podgrzewamy masło. Smażymy przez kilka minut.
Gdy mamy gotowy omlet, układamy na nim dodatki. Pomidorki koktajlowe najlepiej przekroić na pół, a awokado pokroić w paski. Do środka omletu wkładamy także ser feta pokrojony w kwadraciki, drobno posiekany czosnek i doprawiamy całość szczyptą chilli.
Omlet z mozarellą
Ten przepis przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom włoskich smaków. Jego głównymi dodatkami są pomidory i mozarella.Składniki:
- 2 jajka
- 20 g masła lub oliwa z oliwek
- 2 pomidory
- kulka mozarelli
- pieprz świeżo mielony
- świeża bazylia
- szczypiorek lub kolendra
Tak jak w przypadku poprzednich przepisów, wbijamy jajka do miski i je roztrzepujemy, dodajemy świeżo mielony pieprz. Na rozgrzanej patelni układamy plastry pomidora i je podsmażamy. Następnie wylewamy na patelnię masę jajeczną i dodajemy drobno posiekany szczypiorek lub kolendrę. Na koniec kładziemy na masie ser mozarella i bazylię.
Może cię zainteresować: Idealny ser nie tylko do pizzy i zapiekanek. Przepisy na obłędnie smaczne dania z mozzarellą