Idealny ser nie tylko do pizzy i zapiekanek. Przepisy na obłędnie smaczne dania z mozzarellą
Dawid Wojtowicz
10 maja 2021, 09:07·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 10 maja 2021, 09:07
Legenda głosi, że odkryto jego smak przez przypadek, gdy skrzep ze skwaśniałego w podróży mleka wpadł do wrzącej wody podczas transportu towarów w czasach starożytnych. W najwcześniejszych pismach jest mowa o tym, że rozdawali go ubogim włoscy mnisi z klasztoru San Lorenzo w Kapui. A z nazwy jako pierwszy wymienił go XVI-wieczny kucharz papieski Bartolomeo Scappi. Co warto wiedzieć o mozzarelli i jak zrobić z niej użytek w kuchni?
Reklama.
Ciekawostki historyczne
Wywodzący się z południowych Włoch ser ma nazwę o podwójnej genezie. Niektórzy wiążą ją ze słowem "mozza", które oznacza "odrywać się". Faktycznie, ten typ sera można łatwo rozdzielać, z czego skrzętnie korzystali zakonnicy wspierający głodnych ludzi. Według drugiej wersji termin "mozzarella" pochodzi od słowa "mozzatura" opisującego sposób wytwarzania tego sera o włoskim rodowodzie.
Mozzarella to ser podpuszczkowy z masy parzonej, którego proces produkcji zaczyna się od dodania do mleka podpuszczki, enzymu trawiennego powszechnie stosowanego w mleczarstwie. Powstały w ten sposób skrzep tnie się na kawałki i odsącza z serwatki. Świeżą masę serową ugniata i rozciąga się w celu uzyskania włóknistej struktury. Jest ona cięta na kawałki, z których formułuje się różnej wielkości kule lub walce.
Początkowo mozzarellę wytwarzano z mleka owczego. Z chwilą upowszechnienia się hodowli bawołów ser ten zaczęto produkować na masową skalę ze świeżego mleka bawolic. Obecnie mozzarella najczęściej pochodzi z mleka krowiego. Najbardziej ceniona odmiana (mozzarella di bufala campana), która stanowi specjalność regionu Kampania, dalej produkowana jest na bazie mleka bawolego z użyciem tradycyjnych receptur.
Przepisy na dania
Konsystencja mozzarelli jest miękka, wilgotna i giętka. Ser ma delikatny i kremowy smak, słynie ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Dlatego stanowi idealny dodatek do pizzy, zapiekanek, lazanii, różnego rodzaju makaronów oraz innych dań tradycyjnej kuchni włoskiej. A pod względem odżywczym jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, cynku, selenu oraz witamin A, B2 i B12.
Ten sztandarowy składnik w kuchni każdego Włocha to zatem coś więcej niż tylko wizytówka zarumienionej na złoto-brązowy odcień pizzy margherita z ciągnącym się delikatnym "nakryciem", które rozpływa się w ustach. Tą wdzięczną odmianą sera można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Prezentujemy 3 przepisy na obłędnie smaczne dania z mozzarellą, które znaleźliśmy w gazetce sieci handlowej Netto.
ŚNIADANIOWY OMLET
Składniki:
• dwa jajka
• trzy łyżki mąki
• trzy łyżki mleka
• pomidorki koktajlowe
• pół kulki mozzarelli
• kilka czarnych oliwek
• kilka pieczarek podsmażonych wcześniej
• oregano, sól, pieprz
• olej kokosowy
• szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać mąkę, mleko i wymieszać na jednolitą masę. Wszystkie inne składniki pokroić na plasterki. Na łyżeczce oleju kokosowego usmażyć omlet z jednej strony, obrócić na drugą i ułożyć składniki według kolejności, jaką stosowalibyśmy na pizzy. Przykryć patelnię i podsmażać aż ser się roztopi, a brzegi omletu będą odstawać od patelni. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
CYTRYNOWY MAKARON ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ
Składniki:
• opakowanie mrożonego szpinaku
• opakowanie pełnoziarnistego spaghetti lub innego ulubionego makaronu
• mozzarella
• sok z 1 cytryny
• dwie łyżki sezamu
• czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, podsmażyć z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron ugotować, ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć szpinak, całość posypać porwanym na kawałki serem mozzarella. Podawać natychmiast.
Przygotowanie:
Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju z przyprawami, połączyć z kaszą i soczewicą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Czubki papryk z ogonkami odciąć, paprykę oczyścić i nadziewać farszem. Na wierzch ułożyć plaster mozzarelli i zapiekać w żaroodpornym naczyniu aż papryka zmięknie. Podawać od razu.
Promocja
Mozzarella znajduje szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. W Polsce jednym z producentów tego niedojrzewającego sera podpuszczkowego jest spółdzielnia Mlekpol, która wyrabia go z mleka od krów wypasanych na łąkach w nieskażonych przemysłem rejonach naszego kraju. Dostępną w formie kostki mozzarellę tej marki można znaleźć w rodzimych sklepach spożywczych w opakowaniu o wadze 300 g.
Mlekpol Ser Mozzarella 300 g od poniedziałku 10 do soboty 15 maja sprzedawany jest w sklepach NETTO w promocyjnej cenie 7,99 zł. Przy zakupie 2 sztuk tego produktu każdy otrzyma w prezencie dodatkową saszetkę kolorowej masy plastycznej Hey Clay. To element skierowanej do rodziców i ich dzieci akcji pod nazwą Masa Kreatywności, która w tej sieci sklepów odbywa się już po raz drugi.
Podczas akcji promocyjnej klienci robiący zakupy w sklepach NETTO mogą odebrać saszetki masy plastycznej, z której dzieci mogą wykonać dla siebie zabawki. Hey Clay opracowano w aż dwudziestu kolorach. Masa zastyga po 24 godzinach oraz wyróżnia się w pełni bezpiecznym dla użytkownika i przyjaznym dla środowiska składem. Bawiące się nią dzieci nie pobrudzą sobie dłoni i ubrań.
Poza masą plastyczną każda saszetka Hey Clay zawiera również 1 znaczek. Jeśli klient uzbiera 6 znaczków na karcie kolekcjonerskiej dostępnej w sklepach NETTO, to będzie mógł sprezentować swojemu dziecku jedną z 6 oryginalnych pluszowych maskotek z kolekcji Farma Świeżości, kupując ją w promocyjnej cenie 24,99 zł. W standardowej sprzedaży (bez znaczków) cena jednej zabawki wynosi 49,99 zł.
Za każde wydane 40 zł w sklepach NETTO klient otrzyma 1 saszetkę. Dodatkowe saszetki będzie mógł zdobyć, kupując wybrane produkty takich marek jak chociażby Mlekpol, polski producent sera mozzarella. Druga odsłona akcji Masa Kreatywności trwa od 12.04 do 03.07.2021. O tym, jak wejść w posiadanie saszetek z masą plastyczną Hey Clay i znaczkami, można dowiedzieć się na tej stronie.