Ciekawostki historyczne
Wywodzący się z południowych Włoch ser ma nazwę o podwójnej genezie. Niektórzy wiążą ją ze słowem "mozza", które oznacza "odrywać się". Faktycznie, ten typ sera można łatwo rozdzielać, z czego skrzętnie korzystali zakonnicy wspierający głodnych ludzi. Według drugiej wersji termin "mozzarella" pochodzi od słowa "mozzatura" opisującego sposób wytwarzania tego sera o włoskim rodowodzie.Przepisy na dania
Konsystencja mozzarelli jest miękka, wilgotna i giętka. Ser ma delikatny i kremowy smak, słynie ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Dlatego stanowi idealny dodatek do pizzy, zapiekanek, lazanii, różnego rodzaju makaronów oraz innych dań tradycyjnej kuchni włoskiej. A pod względem odżywczym jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, cynku, selenu oraz witamin A, B2 i B12.ŚNIADANIOWY OMLET
Składniki:
• dwa jajka
• trzy łyżki mąki
• trzy łyżki mleka
• pomidorki koktajlowe
• pół kulki mozzarelli
• kilka czarnych oliwek
• kilka pieczarek podsmażonych wcześniej
• oregano, sól, pieprz
• olej kokosowy
• szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać mąkę, mleko i wymieszać na jednolitą masę. Wszystkie inne składniki pokroić na plasterki. Na łyżeczce oleju kokosowego usmażyć omlet z jednej strony, obrócić na drugą i ułożyć składniki według kolejności, jaką stosowalibyśmy na pizzy. Przykryć patelnię i podsmażać aż ser się roztopi, a brzegi omletu będą odstawać od patelni. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
CYTRYNOWY MAKARON ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ
Składniki:
• opakowanie mrożonego szpinaku
• opakowanie pełnoziarnistego spaghetti lub innego ulubionego makaronu
• mozzarella
• sok z 1 cytryny
• dwie łyżki sezamu
• czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, podsmażyć z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron ugotować, ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć szpinak, całość posypać porwanym na kawałki serem mozzarella. Podawać natychmiast.
WIOSENNE PAPRYKI Z SEROWĄ KOŁDERKĄ
Składniki:
• cztery papryki
• pół szklanki kaszy jaglanej
• pół szklanki zielonej soczewicy
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• mozzarella
• sól, pieprz, tymianek, papryka słodka wędzona
Przygotowanie:
Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju z przyprawami, połączyć z kaszą i soczewicą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Czubki papryk z ogonkami odciąć, paprykę oczyścić i nadziewać farszem. Na wierzch ułożyć plaster mozzarelli i zapiekać w żaroodpornym naczyniu aż papryka zmięknie. Podawać od razu.
Promocja
Mozzarella znajduje szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. W Polsce jednym z producentów tego niedojrzewającego sera podpuszczkowego jest spółdzielnia Mlekpol, która wyrabia go z mleka od krów wypasanych na łąkach w nieskażonych przemysłem rejonach naszego kraju. Dostępną w formie kostki mozzarellę tej marki można znaleźć w rodzimych sklepach spożywczych w opakowaniu o wadze 300 g.Artykuł powstał we współpracy z NETTO