Taką rybę po grecku robiła na święta moja babcia – możecie jej podziękować za tradycyjny przepis

Martyna Pstrąg-Jaworska
Ryba po grecku to w moim domu jedna z potraw na wigilijnym stole, choć nie jest to praktyka, którą spotyka się w każdym domu. Z potrawami wigilijnymi jest jednak tak, że co region to inne dania, ale właściwe też to co rodzina, to inne tradycje.
Ryba po grecku - tradycyjny przepis babci kradnie serca od pokoleń. Marianna OSKO/East News
Ryba po grecku w moim domu jest zawsze na wigilijnym stole. Podajemy ją na zimno w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków ugotowanych w wodzie.

Moja babcia zawsze robiła wersję na ciepło, podgrzaną w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, trochę w formie takiej zapiekanki z warzyw i ryby.

Ryba po grecku - przepis babci

Swoją nazwę ryba po grecku nie zawdzięcza temu, że przepis pochodzi z tego kraju, tylko zawdzięcza ją naszemu polskiemu postrzeganiu kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza tej greckiej.


Żeby przygotować rybę po grecku według przepisu babci, będziesz potrzebować:

Przepis na rybę po grecku – krok po kroku

Jeśli rybę posiadasz w mrożonych filetach, rozmroź ją i osusz z wody papierowym ręcznikiem. Pokrój filety na duże kawałki i oprócz solą i pieprzem.

Obierz warzywa, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce na grubych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę, a pora w krążki. Umieść pokrojone i starte warzywa w garnku i zalej je wrzątkiem. Posól i zacznij gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem, aby warzywa zmiękły.

Po ok. 20 minutach dodaj listek laurowy i ziele angielskie. W czasie gotowania warzy obsmaż kawałki ryby: obtocz każdy z nich w mące i smaż na słoty kolor z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Do duszonych warzyw dołóż 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym rozłóż na dnie warstwę duszonych warzyw, na nią kawałki usmażonej ryby, a na koniec przykryj grubszą warstwą duszonych warzyw.

Całość wystudź, przykryj lub owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce. Gdy "przegryzie się" po niecałej dobie, można ją podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku w całości.