Taką rybę po grecku robiła na święta moja babcia – możecie jej podziękować za tradycyjny przepis
Ryba po grecku to w moim domu jedna z potraw na wigilijnym stole, choć nie jest to praktyka, którą spotyka się w każdym domu. Z potrawami wigilijnymi jest jednak tak, że co region to inne dania, ale właściwe też to co rodzina, to inne tradycje.
- Ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji - to polski przepis i wizja tego, jak Polacy widzieli kuchnię śródziemnomorską.
- Tradycyjna ryba po grecku to obsmażona biała ryba pod warzywną kołderką.
- Rybę po grecku według przepisu babci można podawać na wigilijny stół zarówno na zimno, jak i na ciepło po podgrzaniu w piekarniku.
Moja babcia zawsze robiła wersję na ciepło, podgrzaną w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, trochę w formie takiej zapiekanki z warzyw i ryby.
Ryba po grecku - przepis babci
Swoją nazwę ryba po grecku nie zawdzięcza temu, że przepis pochodzi z tego kraju, tylko zawdzięcza ją naszemu polskiemu postrzeganiu kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza tej greckiej.Żeby przygotować rybę po grecku według przepisu babci, będziesz potrzebować:
- 4-5 filetów białej ryby, najlepiej takich bez ości – sprawdzi się dorsz, mintaj, miruna
- 4-5 marchewek
- 2 korzeni pietruszki
- 1 małego selera
- 1 dużej cebuli
- 1 małego pora
- 1 małego pora
- 3 szklanek wrzątku
- przyprawy: sól, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1-2 listki laurowe, pieprz, słodka papryka
- przecier pomidorowy
- olej do smażenia
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Przepis na rybę po grecku – krok po kroku
Jeśli rybę posiadasz w mrożonych filetach, rozmroź ją i osusz z wody papierowym ręcznikiem. Pokrój filety na duże kawałki i oprócz solą i pieprzem.Obierz warzywa, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce na grubych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę, a pora w krążki. Umieść pokrojone i starte warzywa w garnku i zalej je wrzątkiem. Posól i zacznij gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem, aby warzywa zmiękły.
Po ok. 20 minutach dodaj listek laurowy i ziele angielskie. W czasie gotowania warzy obsmaż kawałki ryby: obtocz każdy z nich w mące i smaż na słoty kolor z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Do duszonych warzyw dołóż 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym rozłóż na dnie warstwę duszonych warzyw, na nią kawałki usmażonej ryby, a na koniec przykryj grubszą warstwą duszonych warzyw.
Całość wystudź, przykryj lub owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce. Gdy "przegryzie się" po niecałej dobie, można ją podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku w całości.
Może cię zainteresować: 4 kroki wtajemniczenia w pieczenie mięsa. Zastosuj się do nich, a schab zawsze wyjdzie soczysty