Ciasto, które robię tylko raz w roku i każdy chce je jeść w święta: ten smak kojarzy się z wigilią
Orzechy włoskie, miód, czekolada i karmel to smaki, które kojarzą mi się z zimą, śniegiem i świętami Bożego Narodzenia. Słodkie i rozgrzewające nuty są w mojej rodzinie od lat symbolem świąt, bo każdy kojarzy je z orzechowcem - ciastem, które robimy tylko raz do roku, na święta Bożego Narodzenia właśnie.

- Połączenie orzechów z miodem i karmelem oraz towarzystwem czekolady to dla mnie najbardziej kojarzący się ze świętami smak.
- Pieczenie orzechowca tylko jeden raz w roku to moja tradycja rodzinna - dzięki temu ciasto jest wyjątkowe i wszyscy czekają, by je zjeść wraz z nadejściem wigilii.
- Spróbuj tego orzechowego ciasta, które zarówno jest chrupiące i rozpływające się w ustach, a już zawsze będziesz chciała piec je na święta.
Orzechowiec to tradycja świąteczna w mojej rodzinie
Wystarczy, że przygotujecie je raz, a będziecie chcieli wracać do tego smaku. Moja rodzina z tego ciasta uczyniła tradycję – robimy je tylko raz w roku na Boże Narodzenie, dlatego każdemu właśnie ze świętami się kojarzy.Przepis na orzechowiec wydaje się idealny na Boże Narodzenie – orzechy, miód, czekolada i karmel to iście świąteczne smaki. Ciasto jest kruche, kremowe, rozpływające się w ustach. Orzechy w nim są chrupkie i świetnie pasują do rozpływającego się w ustach karmelu i czekolady, a miodowy spód dobrze komponuje się z karmelowym kremem.
Przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu, bo warstwy muszą się "przegryźć" i najlepiej je przygotować 1-2 dni wcześniej. Ale gwarantuję – nie pożałujecie, bo ten smak zachwyca.
Orzechowiec, czyli ciasto z orzechami, karmelem i miodem – przepis
Do przygotowania świątecznego orzechowca, będziecie potrzebowali:- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub 1 puszka kajmaku
- 1 czekoladowa polewa
Ciasto miodowe:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 kostki margaryny
- 1 szklankę cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklankę cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 80 dag orzechów włoskich
Ciasto z karmelem i orzechami – przepis krok po kroku
Do garnka z wodą wrzuć puszkę mleka skondensowanego i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny – pamiętaj o dolewaniu wody, która w międzyczasie wyparowuje. Zamiast gotowania, możesz też kupić gotową puszkę z kajmakiem.Na stolnicy lub w dużej misce przesiej mąkę i dodaj resztę składników ciasta. Zagnieć całość i podziel ciasto na 2 części. Pierwszą rozwałkuj na papierze do pieczenia na placek o grubości ok. 5 mm i umieść w piekarniku w 170 stopniach na ok. 10 minut.
W międzyczasie przygotuj orzechy w karmelu. Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść margarynę, wsyp cukier, a następnie dolej miód i mleko. Całość smaż aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, a następnie dodaj pokruszone lub posiekane orzechy.
Gotuj orzechy w karmelu, dopóki karmel nie zacznie bulgotać. Na papierze lub w blaszce rozwałkuj drugą część ciasta i na surowe ciasto wyłóż skarmelizowane orzechy z całym sosem z garnka/patelni. Drugi placek piecz razem z warstwą orzechów również w 170 stopniach przez 10 minut do zarumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzenia, na orzechy wyłóż kajmak z puszki, na to placek upieczonego wcześniej ciasta i dociśnij całość. Wierzch polej czekoladową polewą i zostaw ciasto do "przegryzienia" – na drugi dzień warstwy ciasta będą już świetnie połączone i przesiąknięte sobą.