Ciasto, które robię tylko raz w roku i każdy chce je jeść w święta: ten smak kojarzy się z wigilią

Martyna Pstrąg-Jaworska
Orzechy włoskie, miód, czekolada i karmel to smaki, które kojarzą mi się z zimą, śniegiem i świętami Bożego Narodzenia. Słodkie i rozgrzewające nuty są w mojej rodzinie od lat symbolem świąt, bo każdy kojarzy je z orzechowcem - ciastem, które robimy tylko raz do roku, na święta Bożego Narodzenia właśnie.
Orzechowiec, czyli ciasto z orzechami, karmelem i miodem to symbol świąt w moim domu. Pexels
Ten przepis krąży w mojej rodzinie już od dobrych kilkunastu lat. Kiedyś przygotowałam to ciasto na święta zamiast tradycyjnego makowca czy sernika, które wszystkim się przejadły.

Orzechowiec to tradycja świąteczna w mojej rodzinie

Wystarczy, że przygotujecie je raz, a będziecie chcieli wracać do tego smaku. Moja rodzina z tego ciasta uczyniła tradycję – robimy je tylko raz w roku na Boże Narodzenie, dlatego każdemu właśnie ze świętami się kojarzy.


Przepis na orzechowiec wydaje się idealny na Boże Narodzenie – orzechy, miód, czekolada i karmel to iście świąteczne smaki. Ciasto jest kruche, kremowe, rozpływające się w ustach. Orzechy w nim są chrupkie i świetnie pasują do rozpływającego się w ustach karmelu i czekolady, a miodowy spód dobrze komponuje się z karmelowym kremem.

Przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu, bo warstwy muszą się "przegryźć" i najlepiej je przygotować 1-2 dni wcześniej. Ale gwarantuję – nie pożałujecie, bo ten smak zachwyca.

Orzechowiec, czyli ciasto z orzechami, karmelem i miodem – przepis

Do przygotowania świątecznego orzechowca, będziecie potrzebowali:
Ciasto miodowe: Warstwa orzechowa:

Ciasto z karmelem i orzechami – przepis krok po kroku

Do garnka z wodą wrzuć puszkę mleka skondensowanego i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny – pamiętaj o dolewaniu wody, która w międzyczasie wyparowuje. Zamiast gotowania, możesz też kupić gotową puszkę z kajmakiem.

Na stolnicy lub w dużej misce przesiej mąkę i dodaj resztę składników ciasta. Zagnieć całość i podziel ciasto na 2 części. Pierwszą rozwałkuj na papierze do pieczenia na placek o grubości ok. 5 mm i umieść w piekarniku w 170 stopniach na ok. 10 minut.

W międzyczasie przygotuj orzechy w karmelu. Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść margarynę, wsyp cukier, a następnie dolej miód i mleko. Całość smaż aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, a następnie dodaj pokruszone lub posiekane orzechy.

Gotuj orzechy w karmelu, dopóki karmel nie zacznie bulgotać. Na papierze lub w blaszce rozwałkuj drugą część ciasta i na surowe ciasto wyłóż skarmelizowane orzechy z całym sosem z garnka/patelni. Drugi placek piecz razem z warstwą orzechów również w 170 stopniach przez 10 minut do zarumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzenia, na orzechy wyłóż kajmak z puszki, na to placek upieczonego wcześniej ciasta i dociśnij całość. Wierzch polej czekoladową polewą i zostaw ciasto do "przegryzienia" – na drugi dzień warstwy ciasta będą już świetnie połączone i przesiąknięte sobą.