Znudzona tradycyjnymi śledziami na wigilię? Zrób takie, którymi zajada się ambasador Szwecji
Lubisz śledzie, ale chciałabyś spróbować ich w innej wersji? Możesz przygotować śledzie po szwedzku w cytrusowej zalewie z nutą wanilii. Zaskoczą rodzinę przy wigilijnym stole i możesz być pewna, że wszyscy poproszą o przepis. Smakują po prostu wybornie.
- Śledzie na święta to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole, śledzie wigilijne liczone są jako jedna z 12 potraw.
- Śledzie na święta nie muszą być zawsze tradycyjne, czyli z olejem i cebulą lub w śmietanie.
- Szykując śledzie na święta, wypróbuj przepis kucharza z Ambasady Szwecji w Polsce - śledzie po szwedzku w cytrusowej zalewie to niebo w gębie.
Śledzie na święta
Śledzie na święta to potrawa obowiązkowa w wigilię. Śledzie wlicza się w 12 obowiązkowych potraw na wigilijnym stole.Polacy to niejedyny naród, który robi śledzie na święta, ale u nas można znaleźć naprawdę wiele różnorodnych przepisów na wigilijne śledzie. W święta można podawać je w różnych formach, i choć najczęściej w Wigilię spotyka się te w oleju i cebuli i uznaje je za tradycyjne, można zrobić też np. wigilijne śledzie w śmietanie lub śledzie po sułtańsku z rodzynkami. Moja koleżanka zdradziła mi jednak przepis na wigilijne śledzie, które u niej w domu goszczą od kilku lat, od kiedy miała okazję ich spróbować na evencie prasowym IKEA, na którym przyrządzał je szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce – Michał Godyń. Są to śledzie w cytrusowej zalewie, pochodzą ze Skandynawii, a zajada się nimi sam ambasador Szwecji.
Aromatyczne i niecodzienne śledzie po szwedzku w zalewie cytrusowej.•materiały prasowe
Ponoć nikt nie potrafi przejść obok tych cytrusowych śledzi obojętnie i wszyscy proszą o przepis. No to proszę, też spróbujcie.
Śledzie po szwedzku w cytrusowej zalewie - przepis
To śledzie w trochę innej zalewie niż tradycyjne polskie śledzie z cebulką i olejem czy śledzie w śmietanowym sosie. Te szwedzkie śledzie robi się w formie marynowanej, w zalewie octowej i z warzywami. Są kwaśne i słodkie jednocześnie. Wypróbuj niezwykły przepis na śledzie wigilijne i zaskocz najbliższych przy stole w Wigilię nowymi smakami.By przygotować śledzie po szwedzku, potrzebne ci będą:
- 8 filetów śledzi solonych
- 100 ml octu spirytusowego 10%
- 200 g cukru
- 300 ml wody
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 cytryna (skórka)
- 1 limonka (skórka)
- 1 pomarańcza (skórka)
- 4 liście limonki
- 1 trawa cytrynowa
- 1 laska wanilii
- 5 ziaren pieprzu białego
Śledzie na święta - śledzie po szwedzku w octowej zalewie.•materiały prasowe
W międzyczasie przygotuj marynatę do śledzi po szwedzku. Pokrój marchewkę i cebulę w słupki/pióra i umieść w garnku. Dodaj wodę, cukier i przyprawy i całość zagotuj. Zdejmij z ognia garnek i dolej do całości ocet, a następnie poczekaj, aż marynata nieco przestygnie.
Po wystudzeniu ułóż śledzie w szklanej misce lub zamykanym pojemniku, a następnie zalej je marynatą. Szczelnie zamknij lub zawiń folią spożywczą i odstaw całość do lodówki na ok. 3 dni.
Po upływie 3 dni czas na przygotowanie drugiej marynaty, do której trzeba śledzie przełożyć. Skórki z cytryny, limonki i pomarańczy zetrzyj na tarce do warzyw (na drobnych oczkach) i umieść w misce lub zamykanym pojemniku. Dodaj trawę cytrynową i liście limonki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyjmij nasiona i wrzuć wszystko do miski ze skórką i przyprawami.
Dodaj pieprz biały w ziarnach i zalej wszystko podstawową marynatą, czyli tą, w której śledzie były przez pierwsze 3 dni. Śledzie na święta po szwedzku w cytrusowej marynacie trzymaj jeszcze kolejne 2 dni w lodówce.
Może cię zainteresować: Rozgrzewa i wzmacnia odporność. Sezon na jesienną "zupę mocy" właśnie się zaczął (przepis)