Znudzona tradycyjnymi śledziami na wigilię? Zrób takie, którymi zajada się ambasador Szwecji

Martyna Pstrąg-Jaworska
Lubisz śledzie, ale chciałabyś spróbować ich w innej wersji? Możesz przygotować śledzie po szwedzku w cytrusowej zalewie z nutą wanilii. Zaskoczą rodzinę przy wigilijnym stole i możesz być pewna, że wszyscy poproszą o przepis. Smakują po prostu wybornie.
Śledzie po szwedzku to świetna alternatywa dla nudnych śledzi wigilijnych z olejem i cebulą. fot. materiały prasowe IKEA

Śledzie na święta

Śledzie na święta to potrawa obowiązkowa w wigilię. Śledzie wlicza się w 12 obowiązkowych potraw na wigilijnym stole.

Polacy to niejedyny naród, który robi śledzie na święta, ale u nas można znaleźć naprawdę wiele różnorodnych przepisów na wigilijne śledzie. W święta można podawać je w różnych formach, i choć najczęściej w Wigilię spotyka się te w oleju i cebuli i uznaje je za tradycyjne, można zrobić też np. wigilijne śledzie w śmietanie lub śledzie po sułtańsku z rodzynkami. Moja koleżanka zdradziła mi jednak przepis na wigilijne śledzie, które u niej w domu goszczą od kilku lat, od kiedy miała okazję ich spróbować na evencie prasowym IKEA, na którym przyrządzał je szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce – Michał Godyń. Są to śledzie w cytrusowej zalewie, pochodzą ze Skandynawii, a zajada się nimi sam ambasador Szwecji.
Aromatyczne i niecodzienne śledzie po szwedzku w zalewie cytrusowej.materiały prasowe

Ponoć nikt nie potrafi przejść obok tych cytrusowych śledzi obojętnie i wszyscy proszą o przepis. No to proszę, też spróbujcie.

Śledzie po szwedzku w cytrusowej zalewie - przepis

To śledzie w trochę innej zalewie niż tradycyjne polskie śledzie z cebulką i olejem czy śledzie w śmietanowym sosie. Te szwedzkie śledzie robi się w formie marynowanej, w zalewie octowej i z warzywami. Są kwaśne i słodkie jednocześnie. Wypróbuj niezwykły przepis na śledzie wigilijne i zaskocz najbliższych przy stole w Wigilię nowymi smakami.


By przygotować śledzie po szwedzku, potrzebne ci będą:
Śledzie na święta - śledzie po szwedzku w octowej zalewie.materiały prasowe
Śledzie umieść na sitku, by odsączyć je z nadmiaru zasolonej wody. Następnie ułóż w misce i zalej zimną wodą na ok. 3 godziny. Po wymoczeniu filetów śledzia w wodzie, pokrój je na mniejsze kawałki (lub jeśli wolisz, zostaw filety w całości).

W międzyczasie przygotuj marynatę do śledzi po szwedzku. Pokrój marchewkę i cebulę w słupki/pióra i umieść w garnku. Dodaj wodę, cukier i przyprawy i całość zagotuj. Zdejmij z ognia garnek i dolej do całości ocet, a następnie poczekaj, aż marynata nieco przestygnie.

Po wystudzeniu ułóż śledzie w szklanej misce lub zamykanym pojemniku, a następnie zalej je marynatą. Szczelnie zamknij lub zawiń folią spożywczą i odstaw całość do lodówki na ok. 3 dni.

Po upływie 3 dni czas na przygotowanie drugiej marynaty, do której trzeba śledzie przełożyć. Skórki z cytryny, limonki i pomarańczy zetrzyj na tarce do warzyw (na drobnych oczkach) i umieść w misce lub zamykanym pojemniku. Dodaj trawę cytrynową i liście limonki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyjmij nasiona i wrzuć wszystko do miski ze skórką i przyprawami.

Dodaj pieprz biały w ziarnach i zalej wszystko podstawową marynatą, czyli tą, w której śledzie były przez pierwsze 3 dni. Śledzie na święta po szwedzku w cytrusowej marynacie trzymaj jeszcze kolejne 2 dni w lodówce.