Skórek z pomarańczy i mandarynek w sezonie jesienno-zimowym każdy z nas ma sporo, bo uwielbiamy jeść cytrusy w okolicach Bożego Narodzenia - są też wtedy najsmaczniejsze.
Zamiast wyrzucać obierki po cytrusach, wykorzystaj je - będzie ekologicznie i z pozytywnym skutkiem dla twojego domu i ciebie.
Skórki z pomarańczy i mandarynek mają w sobie olejki eteryczne - świetnie sprawdzają się jako odświeżacz powietrza, składnik ciast, ale też... maseczek do twarzy.
Co zrobić ze skórek z cytrusów?
Większość z nas po obraniu pomarańczy i mandarynek wyrzuca resztki owoców do kosza na śmieci – a tymczasem mają one tak wiele zastosowań, że aż
szkoda je marnować w ten sposób. Oto kilka świetnych patentów na wykorzystanie skórek z mandarynek i pomarańczy.
Odświeżacz zapachu z cytrusowych skórek
Dzięki zawartym w skórkach mandarynek, pomarańczy, a nawet cytryn, olejkom eterycznym,
łatwo
zniwelować nieprzyjemne zapachy – w pomieszczeniach, ale także np. w lodówce. Umieść skórki z jednej pomarańczy lub 2 mandarynek w miseczce i obsyp je solą, a następnie włóż do lodówki, połóż na łazienkowej półce czy na kuchennym blacie.