5 przepisów na świąteczne śledzie na wigilię
5 przepisów na świąteczne śledzie na wigilię instagram.com / @konorsskanaus
Reklama.
  • Śledzie to jedna z tradycyjnych potraw na polskim stole wigilijnym.
  • Przepisów na wigilijne śledzie jest wiele.
  • Poznaj 5 przepisów na śledzie na wigilię i wybierz najlepszy dla siebie!
  • Wigilijne śledzie w śmietanie — przepis

    Zaraz po śledziach w oleju najczęściej na wigilijnym stole spotyka się śledzie w śmietanie. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Przy każdym przyrządzaniu śledzi z solanki, należy pamiętać, by wcześniej moczyć je ok. 3-5 godzin w wodzie, by zgubiły nadmiar soli.
    Przepis:
    Na początku 500 g filetów śledziowych z solanki pokroić w ok. 3-4 cm kawałki. Następnie cebulę pokroić w kostkę, wymieszać ją w misce ze śledziami, dodać soli i pieprzu i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin lub całą noc. Po tym czasie całość przełożyć do półmiska i polać kwaśną śmietaną. Z góry posypać koperkiem i szczypiorkiem.
    Składniki:
    — 500 g filetów śledziowych
    — 1 cebula
    — 400 g śmietany 18 proc.
    — Koperek
    — Szczypiorek
    — Sól i pieprz.

    Jak zrobić śledzie proboszcza?

    Poza filetami matiasów do przygotowania śledzi proboszcza będą potrzebne marynowane grzyby. Poza tym dodaje się cebulę. Można użyć surowej pokrojonej w kostkę lub podsmażonej na patelni.
    Przepis:
    Na początku kroimy cebulę (ewentualnie podsmażamy na maśle, aż się zarumieni). Umieszczamy ją w półmisku, do którego dodajemy posiekane marynowane grzyby oraz pokrojone na kawałki ok. 2 cm śledzie.
    Całość polewamy olejem oraz octem i wkładamy równomiernie między masę 5 plasterków cytryny. Dodajemy sól oraz pieprz i odkładamy na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Śledzie proboszcza są gotowe od podania następnego dnia.
    Składniki:
    — 400 g filetów śledziowych
    — 200 g marynowanych grzybów
    — 60 ml oleju rzepakowego
    — 1 cebula
    — 5 plastrów cytryny
    — 1 łyżka octu
    — Sól i pieprz.

    Przepis na śledzie po sułtańsku z rodzynkami

    Przepis na śledzie po sułtańsku poza matiasami obejmuje oczywiście rodzynki, ale także cebulę i sos pomidorowy. Śledzie po sułtańsku można przygotowywać w wersji ostrej i łagodnej — dodając lub nie sos tabasco.
    Przepis:
    Na początku oczywiście trzeba pamiętać o zalaniu śledzi zimną wodą i moczeniu ich przez kilka godzin, by zgubiły nadmiar soli. Przy śledziach sułtańskich wcześniej trzeba też w wodzie moczyć rodzynki — ok. 20 minut, by zmiękły.
    Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę aż do momentu, gdy się zarumienią. Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos tabasco oraz rodzynki i dusimy na średnim ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy jeszcze solą i cukrem.
    W półmisku wykładamy pokrojone na ok. 3 cm kawałki śledzi. Ściągamy sos z ognia i czekamy, aż wystygnie. Następnie przekładamy go na śledzie do półmiska i zostawimy na całą noc w lodówce. Następnego dnia wigilijne śledzie po sułtańsku są gotowe do podania.
    Składniki:
    — 400 g filetów śledziowych
    — 80 g rodzynek
    — 2 łyżki masła do smażenia
    — 1 łyżka cukru
    — 200 g passaty
    — 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    — pół puszki krojonych pomidorów w puszce
    — 1 cebula
    — 2 ząbki czosnku
    — Sól  i pieprz
    — 1 łyżeczka sosu tabasco.

    Śledzie z jabłkiem i sosem śmietanowym

    Śledzie z jabłkiem w sosie śmietanowym to wariant matiasów w nieco słodszej odsłonie. W tym przepisie istotne jest odpowiednie dobranie proporcji składników do przygotowania smacznego sosu śmietanowego.
    Przepis:
    Śledzie trzeba najpierw wymoczyć ok. 4-6 godzin. W tym czasie można zacząć już przygotowywać sos śmietanowy. Jego głównym składnikiem jest oczywiście śmietana, którą w misce należy połączyć z majonezem, musztardą miodową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
    Na tarce na największych oczkach należy zetrzeć obrane jabłko. Śledzie po namoczeniu i odsączeniu można pokroić w ok. 2 cm paski. W osobnym naczyniu ułożyć warstwowo w kolejności od dołu — śledzie, sos śmietanowy, starte jabłko.
    Składniki:
    — 400 g filetów śledziowych
    — 1 ząbek czosnku
    — 2 łyżki majonezu
    — 2 łyżki musztardy miodowej
    — 300 g śmietany 18 proc.
    — 2 łyżeczki soku z cytryny
    — 1 jabłko.

    Śledzie z żurawiną — przepis

    Śledzie z żurawiną to również wersja matiasów na słodko. Ich przygotowanie nie pochłania za dużo czasu, a pozwala przyrządzić wyśmienitą potrawę wigilijną.
    Przepis:
    Śledzie jak zawsze moczymy kilka godzin w wodzie. W tym czasie możemy sparzyć wrzątkiem żurawinę i zostawić w gorącej wodzie jeszcze na ok. 5 minut. Następnie czerwoną cebulę kroimy w piórka i mieszamy z olejem, ziarnami pieprzu oraz sokiem z cytryny w jednej misce i dodajemy żurawinę.
    Po namoczeniu i odsączeniu filety śledziowe kroimy na kawałki ok. 3 cm i dodajemy do półmiska z cebulą oraz żurawiną i zostawiamy na noc w lodówce, by smaki się przegryzły. Następnego dnia świąteczne śledzie z żurawiną są gotowe do podania.
    Składniki:
    — 400 g filetów śledziowych
    — 1 czerwona cebula
    — 100 g żurawiny suszonej
    — Kolorowy pieprz ziarnisty
    — 200 g oleju rzepakowego
    — 2 łyżki soku z cytryny.