Te schabowe są kruche i delikatne – wypróbuj genialny trik, już nigdy nie przygotujesz ich inaczej
Kuchnia polska schabowym stoi, a najlepsze były te, która robiła babcia. Zanim usmażysz kotlety schabowe na obiad, przygotuj je za pomocą sprytnego triku – będą bardziej kruche, soczyste i delikatne. Wystarczy moczyć mięso w mleku.

Chodzi o to, by zanim obtoczymy w jajku i bułce kotlety schabowe i usmażymy je na złocisto, namoczyć mięso w mleku. Dzięki temu zabiegowi mięso stanie się delikatne, rozpływające w ustach, a jednocześnie soczyste.
Chrupiące kotlety schabowe – przepis
Aby przygotować kotlety schabowe, potrzebne ci będą:- 700 g schabu bez kości
- sól i pieprz
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- opcjonalnie pół cebuli
- olej do smażenia
Kotlety schabowe moczone w mleku - przepis
Jeśli posiadasz kawałek schabu w całości, usuń z niego białą charakterystyczną błonkę, a następnie pokrój mięso na grube plastry.W wielu sklepach mięsnych można poprosić ekspedientki, by na miejscu pokroiły schab na kotlety, czasem można znaleźć też miejsca, które posiadają stekarkę – warto poprosić sprzedawcę o przepuszczenie kotletów przez maszynę.
Kotlety schabowe będą wtedy ponakłuwane w specjalny sposób, dzięki czemu po usmażeniu będą jeszcze bardziej kruche i delikatne. Po pokrojeniu mięsa na kotlety, każdy z kawałków połóż na desce do krojenia i rozbij tłuczkiem na płaskie kotlety.
Rozbite plastry umieść w misce z solą, pieprzem i opcjonalnie pokrojoną w pióra połówką cebuli. Cebula nie jest składnikiem, koniecznym, można ją więc pominąć, jeśli np. jej nie lubisz. Całość zalej 2 szklankami mleka i zostaw w lodówce pod przykryciem na minimum 2 godziny.
Najlepiej jednak zrobić to dzień przed smażeniem kotletów, by mięso przez noc pomoczyło się w mlecznej marynacie, wtedy efekty będą najbardziej wyczuwalne w smaku i teksturze mięsa. Po namoczeniu wyjmij kotlety z zalewy, osusz papierowym ręcznikiem i przypraw solą i pieprzem jak zwykle.
Następnie każdy kotlet mocz w roztrzepanym jajku, kolejno obtaczaj w tartej bułce i kładź na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż kotlety schabowe z obu stron na złocisty kolor.
Może cię zainteresować: Genialny trik na pulchne i soczyste kotlety mielone – już zawsze będziesz dodawać ten składnik