Idealna panierka do kotletów schabowych? Dodaj koniecznie ten jeden (nieoczywisty!) składnik
Iza Orlicz
16 listopada 2021, 14:03·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 16 listopada 2021, 14:03
Kto z nas nie lubi zjeść, przynajmniej od czasu do czasu, aromatycznych, dobrze wypieczonych kotletów schabowych z idealnie chrupiącą skórką? Ich sekret to nie tylko świeże mięso ze sprawdzonego źródła, ale również pyszna panierka. Jeśli chcesz, by była delikatna i rozpływająca się w ustach, koniecznie dodaj do niej ten jeden składnik.
Reklama.
Kotlety schabowe wyjdą idealnie, jeśli do panierki dodasz jeden ważny składnik.
Chodzi o wodę gazowaną, która sprawi, że kotlety będą puszyste, ale też chrupiące.
Panierka z dodatkiem wody gazowanej sprawi, że będzie ona lepiej przylegać do mięsa.
Wydawałoby się, że zrobienie kotletów schabowych to żadna trudność. Świeże, dobrze doprawione mięso i odpowiedni sposób smażenia, najlepiej na smalcu (ewentualnie maśle klarowanym), dzięki któremu kotlety na pewno się nie przypalą.
Kotlety schabowe - jeden ważny składnik
Okazuje się jednak, że równie ważna jest panierka, bo choć to tylko dodatek do kotletów, to może mieć decydujący wpływ na ich smak.
Tradycyjna panierka do kotletów schabowych wymaga trzech podstawowych składników: mąki, jajka i bułki tartej. Doprawione solą i pieprzem mięso najpierw obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Jeśli jednak chcemy, by panierka była naprawdę chrupiąca, warto dodać do niej jeszcze jeden składnik, a mianowicie wodę gazowaną.
Panierka z wodą gazowaną
W którym momencie dołączyć wodę gazowaną do panierki? Trzeba ją dodać do roztrzepanego jajka. Wystarczy kilka łyżeczek na jedno jajko, oczywiście jeśli robimy więcej kotletów musimy zwiększyć proporcje.
Woda gazowana zapewnia panierce lżejszą konsystencję, a jednocześnie dzięki niej kotlety stają się delikatniejsze, bardziej puszyste i chrupiące. Do tego panierka z wodą gazowaną sprawia, że lepiej trzyma się ona mięsa i jej kawałki nie odrywają się podczas smażenia.