Kotlety mielone z nieoczywistym składnikiem – wyjdą jeszcze delikatniejsze i pulchniejsze

Martyna Pstrąg-Jaworska
Kotlety mielone to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Każdy w swoim domu robi je trochę inaczej: niektórzy dodają do masy tartą bułkę, a inni bułkę namoczoną w mleku lub wodzie. Jeszcze inni robią je z mięsa mieszanego, inni tylko z wieprzowego. A my przedstawiamy trik, dzięki któremu kotlety mielone wyjdą naprawdę delikatne, soczyste i pulchne.
Kotlety mielone to na równi ze schabowym ulubiona potrawa Polaków. Zrób je z tartymi ziemniakami - będą delikatniejsze. Wojciech OLSZANKA/East News
Kotlety mielone z dodatkiem tartych ziemniaków pochodzą ze wschodniej Polski, w takiej wersji przygotowywała je moja ciocia z Podlasia. Zawsze opowiadała, że w tym regionie ziemniaki w dużych ilościach dodaje się do wszystkiego – także do masy mięsnej na kotlety mielone. Dzięki temu kotlety mielone wychodzą mięciutkie i wyjątkowo pulchne, ale także nie są zbyt suche, bo starte ziemniaki nadają im soczystości.

Kotlety mielone z tartymi ziemniakami – przepis

Aby przygotować kotlety mielone z tartymi ziemniakami, musisz przygotować mięsną masę i możesz to zrobić tak samo jak zwykle, tylko dodatkowo dodać jednego ziemniaka startego na drobnych oczkach tarki do jarzyn. Do zrobienia kotletów mielonych będziesz potrzebować:

Kotlety mielone z ziemniakami – przepis krok po kroku

Umieść czerstwą bułkę w misce i zalej ją mlekiem, żeby się namoczyła. Włóż mięso mielone do dużej miski, wbij do środka jajka. Obierz cebulę i ziemniaki, a następnie zetrzyj je na drobnych oczkach tarki do warzyw i dodaj do zmielonego mięsa i jajek.


Namiękniętą bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i również umieść w mięsnej masie, a jeśli nie masz czerstwej bułki, dosyp do mielonego mięsa pół szklanki bułki tartej.

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt ścisła, dolej odrobinę mleka, w którym namaczała się bułka i wyrabiaj mięsną masę dłonią, do czasu aż mięso nie będzie przyklejało się do niej. Uformuj z masy kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni aż do złocistego koloru z każdej strony.