Kotlety mielone z nieoczywistym składnikiem – wyjdą jeszcze delikatniejsze i pulchniejsze
Kotlety mielone to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Każdy w swoim domu robi je trochę inaczej: niektórzy dodają do masy tartą bułkę, a inni bułkę namoczoną w mleku lub wodzie. Jeszcze inni robią je z mięsa mieszanego, inni tylko z wieprzowego. A my przedstawiamy trik, dzięki któremu kotlety mielone wyjdą naprawdę delikatne, soczyste i pulchne.

Kotlety mielone z tartymi ziemniakami – przepis
Aby przygotować kotlety mielone z tartymi ziemniakami, musisz przygotować mięsną masę i możesz to zrobić tak samo jak zwykle, tylko dodatkowo dodać jednego ziemniaka startego na drobnych oczkach tarki do jarzyn. Do zrobienia kotletów mielonych będziesz potrzebować:- 1 kg mięsa mielonego, najlepsza jest zmielona łopatka wieprzowa
- 2 dużych ziemniaków
- 2 jajek
- 1 dużą cebulę
- 1 czerstwą bułkę pszenną lub pół szklanki bułki tartej
- 1 szklankę mleka
- pęczek natki pietruszki lub koperku
- sól i pieprz
- bułkę tartą do obtoczenia kotletów mielonych
- olej do smażenia
Kotlety mielone z ziemniakami – przepis krok po kroku
Umieść czerstwą bułkę w misce i zalej ją mlekiem, żeby się namoczyła. Włóż mięso mielone do dużej miski, wbij do środka jajka. Obierz cebulę i ziemniaki, a następnie zetrzyj je na drobnych oczkach tarki do warzyw i dodaj do zmielonego mięsa i jajek.Namiękniętą bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i również umieść w mięsnej masie, a jeśli nie masz czerstwej bułki, dosyp do mielonego mięsa pół szklanki bułki tartej.
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt ścisła, dolej odrobinę mleka, w którym namaczała się bułka i wyrabiaj mięsną masę dłonią, do czasu aż mięso nie będzie przyklejało się do niej. Uformuj z masy kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni aż do złocistego koloru z każdej strony.
Może cię zainteresować: Zanim ugotujesz ogórkową, wykorzystaj ten trik na ogórki. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej