
Reklama.
Ogórkowa w wielu z nas wywołuje wspomnienie dzieciństwa, gdy na obiad przygotowywała ją nasza mama czy babcia.
Trzeba przyznać, że to jedna z tych polskich zup, które najlepiej smakują jesienią i zimą – zupy rozgrzewają, dostarczają składników odżywczych (witaminy oraz potas, wapń, magnez i fosfor zawarte w kiszonych ogórkach), pozytywnie wpływają na odporność.
Zupa ogórkowa - trik na ogórki smażone na maśle
Kwaśny smak ogórkowej szczególnie odpowiada naszym kubkom smakowym, bo żyjemy w kraju, który słynie z kiszonek :-) Większość osób, gotując zupę ogórkową, ściera ogórki kiszone na tarce do warzyw, a następnie całość (razem z sokiem) dodaje do garnka z gotującym się bulionem z warzywami.Trik, by uzyskać głębię smaku, polega na tym, żeby zetrzeć kwaśne ogórki na dużych oczkach na tarce do jarzyn, a następnie podsmażyć je na maśle. Dzięki temu zabiegowi nie tylko zupa robi się bardziej kremowa, ale same ogórki również są bardziej kruche i delikatniejsze niż gdybyśmy je wrzucili prosto do zupy.
ok. 7 średnich ogórków kiszonych
1,5 litra bulionu (lub wody, na której ugotowane będą 3 skrzydełka kurczaka)
3 ziemniaków
1 dużą marchewkę
1 małą cebulę
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 szklankę soku z kiszonych ogórków
100 g śmietanki 30%
sól i pieprz do doprawienia
koperku
4 łyżek masła
Zupa ogórkowa ze smażonymi na maśle ogórkami – przepis
Aby przygotować zupę ogórkową z podsmażonymi na maśle ogórkami, będziesz potrzebować:Zupa ogórkowa - przepis krok po kroku
Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i zetrzyj na dużych oczkach na tarce do warzyw marchewkę. Wrzuć do garnka 2 łyżki masła i wsyp cebulę z marchewką.Podsmaż warzywa, a gdy zmiękną, zalej je bulionem lub jeśli go nie masz – może być woda, w której ugotujesz wcześniej 3 skrzydełka kurczaka. Do zaczątku zupy ogórkowej wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość z warzywami zagotuj, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
W międzyczasie do miski zetrzyj na grubych oczkach tarki do warzyw kiszone ogórki. Na głębszej patelni rozpuść 2 łyżki masła i dodaj starte ogórki. Podsmażaj całość przez około 5 minut, a gdy ziemniaki w bulionie będą miękkie, wrzuć podsmażone na maśle ogórki do garnka.
Do garnka dolej szklankę soku z ogórków kiszonych i całość gotuj przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw na ok. 15 minut by zupa ogórkowa "przeszła smakami". Przed podaniem posyp zupę w misce posiekanym koperkiem.
Może cię zainteresować: Rozgrzewająca i uwielbiana przez dzieci. Zupa jarzynowa z przepisu babci nie ma sobie równych