zupa ogórkowa, przepis na zupę ogórkową, przepis na ogórkową
Zupa ogórkowa z podsmażonymi na maśle ogórkami będzie bardziej kremowa, a same ogórki bardziej kruche. East News
Reklama.
Ogórkowa w wielu z nas wywołuje wspomnienie dzieciństwa, gdy na obiad przygotowywała ją nasza mama czy babcia.
Trzeba przyznać, że to jedna z tych polskich zup, które najlepiej smakują jesienią i zimązupy rozgrzewają, dostarczają składników odżywczych (witaminy oraz potas, wapń, magnez i fosfor zawarte w kiszonych ogórkach), pozytywnie wpływają na odporność.

Zupa ogórkowa - trik na ogórki smażone na maśle

Kwaśny smak ogórkowej szczególnie odpowiada naszym kubkom smakowym, bo żyjemy w kraju, który słynie z kiszonek :-) Większość osób, gotując zupę ogórkową, ściera ogórki kiszone na tarce do warzyw, a następnie całość (razem z sokiem) dodaje do garnka z gotującym się bulionem z warzywami.
Trik, by uzyskać głębię smaku, polega na tym, żeby zetrzeć kwaśne ogórki na dużych oczkach na tarce do jarzyn, a następnie podsmażyć je na maśle. Dzięki temu zabiegowi nie tylko zupa robi się bardziej kremowa, ale same ogórki również są bardziej kruche i delikatniejsze niż gdybyśmy je wrzucili prosto do zupy.

Zupa ogórkowa ze smażonymi na maśle ogórkami – przepis

Aby przygotować zupę ogórkową z podsmażonymi na maśle ogórkami, będziesz potrzebować:
  • ok. 7 średnich ogórków kiszonych
  • 1,5 litra bulionu (lub wody, na której ugotowane będą 3 skrzydełka kurczaka)
  • 3 ziemniaków
  • 1 dużą marchewkę
  • 1 małą cebulę
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 szklankę soku z kiszonych ogórków
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól i pieprz do doprawienia
  • koperku
  • 4 łyżek masła
  • Zupa ogórkowa - przepis krok po kroku

    Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i zetrzyj na dużych oczkach na tarce do warzyw marchewkę. Wrzuć do garnka 2 łyżki masła i wsyp cebulę z marchewką.
    Podsmaż warzywa, a gdy zmiękną, zalej je bulionem lub jeśli go nie masz – może być woda, w której ugotujesz wcześniej 3 skrzydełka kurczaka. Do zaczątku zupy ogórkowej wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość z warzywami zagotuj, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    W międzyczasie do miski zetrzyj na grubych oczkach tarki do warzyw kiszone ogórki. Na głębszej patelni rozpuść 2 łyżki masła i dodaj starte ogórki. Podsmażaj całość przez około 5 minut, a gdy ziemniaki w bulionie będą miękkie, wrzuć podsmażone na maśle ogórki do garnka.
    Do garnka dolej szklankę soku z ogórków kiszonych i całość gotuj przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw na ok. 15 minut by zupa ogórkowa "przeszła smakami". Przed podaniem posyp zupę w misce posiekanym koperkiem.