Puszyste choć bez drożdży. Najlepszy przepis na racuchy z jabłkami, wystarczy jeden składnik

Marta Lewandowska
Jesienią i zimą najchętniej wszystkie posiłki jedlibyśmy na ciepło. Chcąc przygotować pyszny podwieczorek czy kolację dla dzieci, wiele z nas pomyśli o puszystych racuchach z jabłkami, tylko jak je zrobić, jeśli w domu nie mamy drożdży? Nic prostszego! Poznajcie moją tajemnicę.
Masz ochotę na racuchy, ale nie masz drożdży? Nic straconego, mamy sprawdzony przepis! Fot. Pixabay

Przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Składniki racuchów z jabłkami

Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w ósemki, a następnie w niewielkie plasterki. Białka oddziel od żółtek, żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a z białek ubij sztywną pianę. Do miski z żółtkami stopniowo dodawaj mąkę, kefir, a także proszek do pieczenia sól i cukier wanilinowy. Cały czas mieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i kawałki jabłek, delikatnie wymieszaj łyżką.


Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej 2-3 łyżki oleju i smaż na nim na rumiany kolor niewielkie placuszki. Dzięki pianie z białek i kefirowi racuszki bez drożdży są równie puszyste jak ich drożdżowi odpowiednicy. Najlepiej smakują na ciepło obsypane cukrem pudrem lub drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem. Na każde dwie łyżki cukru, potrzebujesz około 3/4 łyżeczki cynamonu.