Reklama.
Tłuszcz, który pryska i po całej kuchni chlapie podczas smażenia bierze się stąd, że do oleju czy innego tłuszczu, na którym smażysz, dostaje się woda. Ma ona inną temperaturę niż tłuszcz – woda zaczyna parować pod wpływem gorąca, a jeśli została jej kropla "zamknięta" w pokrywie z oleju, to próbując się uwolnić, dochodzi do małej eksplozji i rozsadza tłuszcz.
Patent na pryskanie tłuszczu – wystarczy jedna rzecz
By uniknąć tego zjawiska, wystarczy, że dobrze przygotujesz patelnię, na której smażysz, a także jedzenie, które będziesz przygotowywać. Zadbaj o to, by mięso, ryba, czy warzywa, które będą smażone nie były pokryte wodą czy chociażby wilgocią. Kotlety czy rybę możesz przed smażeniem osuszyć papierowym ręcznikiem.Kolejnym etapem jest przygotowanie patelni. Najlepiej, kiedy jest świeżo umyta i dokładnie wytarta z każdej najmniejszej drobinki wody. By mieć pewność, że nie została na patelni żadna wilgoć, wystarczy użyć jednego z dwóch produktów, które każdy z nas ma w domu.
Wystarczy, że weźmiesz płatek kosmetyczny lub papierowy ręcznik i wylejesz na niego odrobinę octu. Przetrzyj dokładnie tak nasączonym płatkiem powierzchnię całej patelni. Ocet ma właściwości pochłaniające wilgoć, więc jest świetny, by "osuszyć" z cząsteczek wody wszelkie powierzchnie.
Inne sposoby niż trik z octem
By pozbyć się wilgoci, możesz też wysypać na patelnię sól, która dzięki higroskopijnym zdolnościom pochłania wilgoć. Następnie jak zwykle wylej olej i postaw patelnię na kuchence, aby tłuszcz się rozgrzał.Ostatecznie istnieją też gadżety kuchenne – wielu z nas jest ich zagorzałymi fanami i mamy ich całe szuflady w kuchennych szafkach. Jest też taki, który zniweluje pryskanie tłuszczu. Przyda się on, gdy smażymy produkty, których nie da się odsączyć – np. mięso, które w swoim składzie ma dużo wody.
Wtedy z pomocą przyjdzie nam specjalna przykrywka na patelnię, która wygląda jak zwykła pokrywka z uchem, a tak naprawdę jest drobną siateczką, która przepuszcza powietrze, ale już pryskający tłuszcz i wodę zatrzymuje. Znajdziesz taką w prawie każdym sklepie z wyposażeniem wnętrz i gadżetami kuchennymi.
Może cię zainteresować także: Do jajecznicy masło, a do sałatki oliwa? Niekoniecznie! Podpowiadamy, jaki tłuszcz najlepiej wybrać