Każdy z nas popełnia ten błąd, obierając pomarańczę. Co robicie z białą skórką?
Wielu z nas jest fanami mandarynek (szczególnie przed świętami) i pomarańczy. Obierając je, pozbywamy się skórki i białej warstwy tuż pod nią. Bywa gorzka i gąbczasta. A to wielki błąd! Biała skórka mandarynek i pomarańczy zawiera wiele witamin, wspomaga metabolizm, nawet obniża cholesterol.

- Biała skórka cytrusów jest dość gorzka i gąbczasta, ale zdrowa.
- Warto jeść białą skórkę mandarynek i pomarańczy, bo ta zawiera witaminy A, C i P.
- Skórka cytrusów wspomaga metabolizm i pomaga obniżyć cholesterol.
Biała skórka pomarańczy
Niektórzy z nas obierając mandarynki czy pomarańcze robią to tak skrupulatnie, by pozbyć się nie tylko zewnętrznej skórki, ale także białej osłony cytrusów, która zdecydowanie nie smakuje tak dobrze, jak słodkie owoce.To jednak wielki błąd, ponieważ biała skórka cytrusów zwana albedo ma wiele właściwości odżywczych i warto jeść ją wraz z owocem. Same cytrusy są świetnym źródłem witaminy C, poza tym mają niską zawartość kalorii. Co ze skórką?Może cię zainteresować także: Nie wyrzucaj, użyj w domu. 6 sposobów na wykorzystanie skórek po cytrusach
Właściwości białej skórki cytrusów:
- wspomaga pracę jelit i utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi,
- wspomaga walkę z nadmiarem złego cholesterolu,
- wspomaga przemianę materii,
- wzmacnia odporność dzięki zawartości witamin A, C i P.
Same cytrusy są za to bogate przede wszystkim w witaminy C, ale też witamin z grupy B, liczne składniki mineralne. Owoce cytrusowe zawierają także błonnik pokarmowy oraz flawonoidy. Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporności organizmu i poprawiają wchłanialność żelaza z diety, tym samym zapobiegając anemii.
Dlatego mandarynki, pomarańcze, a także pomelo warto włączyć do swojej codziennej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić naszą odporność.
Może cię zainteresować także: Nie tylko świąteczny klimat. 4 właściwości goździków, które zimą doceni każdy