
Reklama.
Pomelo - król cytrusów
Pomelo faktycznie możemy nazwać królem cytrusów. Pod względem zawartości witaminy C pomelo nie ustępuje nawet powszechnie uważanej za najbogatsze źródło witaminy C cytrynie (ok. 53 mg/100 g). Ma też więcej witaminy C niż pomarańcza i grejpfrut. Jest także znacznie słodszy od tego ostatniego, a poza tym jest największy.Może cię zainteresować także: Zamiast łykać witaminy, wypij to. 10 pysznych soków, które wzmocnią odporność przed zimą
Jak podaje Poradnik Zdrowie, pomelo waży średnio 600-700 g, co oznacza, że już 1/6 tego pysznego owocu pokrywa niemalże 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C (tj. ok. 70 mg).
Pomelo: właściwości i składniki odżywcze
Pomelo ma także więcej potasu niż pomidory, a pierwiastek ten jest odpowiedzialny za regulację pracy serca i ciśnienia krwi. Dlatego owoc ten powinien być stałym elementem diety osób zmagających się z nadciśnieniem.Pomelo jest także bogatym źródłem pektyny, która spowalnia tempo odkładania się tłuszczu w tętnicach, a witamina C w nim zawarta zwiększa elastyczność naczyń. Warto więc zrobić coś dla swojego serca i regularnie jeść pomelo.
Co więcej, pomelo ma niski indeks glikemiczny, więc jest owocem bezpiecznym dla osób z cukrzycą. Ten największy cytrus polecany jest także kobietom w ciąży, bo zawarta w nim witamina C i potas uelastyczniają naczynia krwionośne i zapobiegają wahaniom ciśnienia krwi.
Dzięki niskiej zawartości cukru oraz szybkiego uczucia sytości po zjedzeniu, pomelo może być świetnym elementem diety odchudzającej. Pomelo to więc nie tylko bomba odpornościowa, ale w ogóle zdrowotna. Jak więc go przechowywać, by nie zmarnować jego witaminowych właściwości?
Jak przechowywać pomelo?
Pomelo możemy przechowywać w lodówce nawet 4 miesiące, więc jeśli znajdziesz dobre egzemplarze, to możesz kupić je na zapas. Wybieraj te ciężkie, bo mają one dużą zawartość soku w miąższu.Może cię zainteresować także: 5 trików na przechowywanie warzyw i owoców w małej kuchni. Zapomnijcie o koperku w wodzie!