Jak zrobić przyprawę do piernika? Przepis na najlepszą mieszankę do świątecznego ciasta
Wiedzieliście, że piernik można zrobić nawet trzy tygodnie przed świętami i przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu? Wiele osób najbardziej lubi tygodniowy piernik, ale wszyscy są zgodni, że w pierniku kluczowa jest przyprawa. Z goździków, cynamonu a może z anyżem? Podpowiadamy, jak zrobić pyszną i aromatyczną przyprawę do piernika w domu.
Przyprawa do piernika
Przyprawa do piernika to mieszanka aromatycznych przypraw korzennych. Wbrew nazwie, nie dodaje się jej tylko do piernika i korzennych ciasteczek, pasuje też do ciasta marchewkowego, grzanego wina i pumkin spice latte - czyli dyniowej kawy z mlekiem. Sekretem udanej przyprawy do piernika może być dodanie do ciasta kawy, o czym pisałyśmy już w Mama:du. Aby piernik był pyszny i aromatyczny - czyli dokładnie taki, jaki wy lubicie - na pewno warto porzucić pomysł, by użyć gotowego miksu przypraw do piernika ze sklepu. Zamiast tego warto zrobić domową przyprawę do piernika i samemu dobrać proporcje przypraw tak, by smak jak najbardziej nam odpowiadał.Nasz przepis na przyprawę do piernika także możecie modyfikować, ja nie żałuję cynamonu, bo uwielbiam jego smak w każdym wypieku.Może cię zainteresować także: Zrób to ciasto raz, a zobaczysz, że na dobre zagości w twojej kuchni. Jest proste, ale przepyszne!
Domowa przyprawa do piernika: skład i przepis
Składniki:- jedna paczka cukru wanilinowego,
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- jedna łyżeczka mielonych goździków,
- gwiazdka anyżu,
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej.
Jak zrobić przyprawę do piernika?
Sposób przygotowania domowej przyprawy do piernika: Do miski wsypać sypkie składniki. Jeśli posiadamy anyż, cynamon lub gałkę w całości musimy spróbować zmielić je w młynku lub rozetrzeć w moździerzu.
Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i dodać do piernika lub pierniczków.
Proporcje możecie dowolnie zmieniać. Pamiętajcie, ze cynamon daje smak korzenny, imbir raczej pikantny, na goździki i anyż najlepiej uważać, bo maja najbardziej intensywny smak.
Może cię zainteresować także: Pierniczkowy rytuał to jedno z moich najlepszych wspomnień. Oto jak zapoczątkować go z dzieckiem