Ciasto marchewkowe kojarzy mi się z jesienią i kiedy wyglądam za okno, gdzie wbrew kalendarzowi nie widać śladu po lecie, to właśnie o tym cieście myślę. Będzie idealne do popołudniowej kawy, ale też jako deser po niedzielnym obiedzie, podwieczorek dla dzieci, czy...
tort urodzinowy.
Prosty przepis na ciasto marchewkowe
Składniki na najlepsze ciasto marchewkowe
20 dkg drobno startej marchewki
20 dkg drobnego cukru
niewielkie pokrojone w kostkę jabłko
2 jajka
150 ml oleju
5 dkg posiekanych orzechów włoskich
20 dkg mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
opakowanie cukru migdałowego
szczypta soli
Jak zrobić proste i smaczne ciasto marchewkowe
Jajka wbij do miski i rozkłóć, następnie dodaj obydwa cukry i ubijaj do podwojenia objętości, cienkim strumieniem dodawaj olej, nie przestawiając ubijać masy. Dodaj marchewkę, pokrojone w kostkę jabłko i posiekane orzechy. Partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj proszek do pieczenia, cynamon i sól. Całość dokładnie wymieszaj.