
Ciasto marchewkowe to nieodzowny element jesiennych dni. Proste w wykonaniu, soczyste i bajecznie smaczne zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, również tych najmłodszych. Po przełożeniu lekkim kremem z mascarpone sprawdzi się nawet w roli urodzinowego tortu.
REKLAMA
Ciasto marchewkowe kojarzy mi się z jesienią i kiedy wyglądam za okno, gdzie wbrew kalendarzowi nie widać śladu po lecie, to właśnie o tym cieście myślę. Będzie idealne do popołudniowej kawy, ale też jako deser po niedzielnym obiedzie, podwieczorek dla dzieci, czy... tort urodzinowy.
20 dkg drobno startej marchewki
20 dkg drobnego cukru
niewielkie pokrojone w kostkę jabłko
2 jajka
150 ml oleju
5 dkg posiekanych orzechów włoskich
20 dkg mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
opakowanie cukru migdałowego
szczypta soli
Prosty przepis na ciasto marchewkowe
Składniki na najlepsze ciasto marchewkoweJak zrobić proste i smaczne ciasto marchewkowe
Jajka wbij do miski i rozkłóć, następnie dodaj obydwa cukry i ubijaj do podwojenia objętości, cienkim strumieniem dodawaj olej, nie przestawiając ubijać masy. Dodaj marchewkę, pokrojone w kostkę jabłko i posiekane orzechy. Partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj proszek do pieczenia, cynamon i sól. Całość dokładnie wymieszaj.Nagrzej piekarnik do 150-160 stopni, funkcja grzania góra i dół, bez termoobiegu. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 60 min. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto marchewkowe się upiekło, wbijając w nie wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól, by ciasto marchewkowe wystygało, przed podaniem można lekko oprószyć cukrem waniliowym lub polać polewą czekoladową. W wersji bardziej wykwintnej można przełożyć prostym kremem z mascarpone.
200 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 336 proc. tłuszczu
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru pudru
Przpis na prosty krem mascarpone do ciasta marchewkowego
Składniki na krem mascarponeJak zrobić krem z mascarpone do tortu
Schłodzoną śmietankę ubić na niezbyt sztywną pianę, dodawać partiami serek i dalej miksować na niewielkiej mocy miksera, dodać cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać.Przełożyć kremem wystudzone ciasto, np. marchewkowe i włożyć do lodówki, przed podaniem udekorować wg. uznania.
Może cię zainteresować także: Zjawiskowa zapiekanka z cukinii i młodej marchwi. Dzięki temu trikowi, zrobisz ją w kilka chwil
