Kawa dyniowa
Jak przygotować dyniową latte? unsplash.com
REKLAMA
  • Jesienią szukamy takich dodatków do naszej kawy, które nie tylko dodadzą nam energii, ale też rozgrzeją i wzmocnią odporność.
  • Wypróbuj przepis na Pumpkin Spice Latte, czyli dyniową kawę latte, której popularność rośnie, gdy tylko robi się zimniej.
  • By ją przygotować będziesz potrzebować przypraw do piernika.
  • Jesienią często szukamy takich dodatków do naszej kawy, które nie tylko pobudzą nas i dodadzą nam energii, ale też rozgrzeją i wzmocnią naszą odporność. W tej kwestii nie ma sobie równych Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte.

    Pumpkin Spice Latte – przepis

    Przygotowujemy ją na bazie puree z dyni oraz starannie skomponowanych przypraw, które idealnie współgrają z dyniową nutą. Jak zrobić Pumpkin Spice Latte? Przepis jest prosty, niech nie zniechęci cię lista składników. To prawie same przyprawy, które mają "podkręcić” smak kawy i dodać jej odrobinę ostrości.
    Składniki na dwie kawy:
    kawałek dyni lub 2 łyżeczki gotowego do kupienia puree z dyni
    2 espresso
    250 ml mleka
    cukier brązowy, miód, syrop klonowy lub daktylowy do smaku
    przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, szczypta mielonego imbiru, mielonych goździków i gałki muszkatołowej (te proporcje możesz ustalić sama, wszystko zależy od tego, które przyprawy lubisz najbardziej, ale cynamonu zawsze musi być trochę więcej).
    Przygotowanie:
    Jeśli nie masz gotowego puree z dyni (można kupić w słoiku), weź kawałek dyni, pokrój go na kawałki, z odrobiną wody duś na patelni pod przykryciem, aż będzie miękka. Następnie zblenduj na gładką masę.
    Dodaj do puree cukier (lub syrop) oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko razem i przełóż do wysokiej szklanki. Następnie wlej podgrzane, spienione mleko, na koniec bardzo powoli dodaj espresso. Wymieszaj całość i gotowe!