Gołąbki po turecku to tradycyjny smak z drobnym twistem. Już zawsze będziesz je robić w ten sposób
Wystarczy, że do zwykłych gołąbków, takich jak je robiła mama i babcia, dodasz do farszu kaszę bulgur i odrobinę koncentratu pomidorowego. Niby niewielka zmiana, a smak tak zachwyca, że będziesz do niego wracać.

To idealna propozycja na rodzinny obiad, bo z główki kapusty można ich przygotować naprawdę sporą liczbę – starczy dla każdego i wszyscy będą najedzeni.Gołąbki, które dziś proponujemy, również mają podstawowe składniki farszu do tradycyjnych gołąbków, czyli mięso mielone i ryż. Ich wyjątkowość polega na dodaniu dwóch składników, dzięki którym smak gołąbków odkryjecie na nowo, a mianowicie: kaszy bulgur i koncentratu pomidorowego.
Gołąbki po turecku – przepis
Takie eksperymentowanie z daniami, które już wszyscy znamy i kochamy, może być ciekawe, warto więc spróbować choć raz. Aby przygotować gołąbki po turecku, będziesz potrzebować:
- 1 główkę białej kapusty
- 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego, ale może być też np. łopatka
- 200 g białego ryżu (2 torebki)
- 100 g kaszy bulgur (1 torebka)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 garść natki pietruszki
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki (można dodać szczyptę ostrej)
- 2 łyżeczki soli
Gołąbki po turecku – przepis krok po kroku
Włóż do dużego garnka główkę kapusty, zalej wodą i zaparzaj we wrzątku tak, by można było oddzielać kolejne liście z główki – tak jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Gdy liście będą już gotowe do zawijania, naszykuj farsz.
Do mielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną na drobną kostkę cebulę, koncentrat pomidorowy, paprykę, ugotowaną kaszę bulgur i ryż. W małym rondelku rozpuść masło. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dosyp posiekaną natkę pietruszki i dolej rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i z tak przygotowanego farszu uformuj małe kuleczki – takie jak klopsiki.
Zawijaj każdą kulę w liść kapusty, robiąc kieszonki: najpierw zawiń liść od dołu, później do środka boki, a następnie zwiń całość tak jak np. naleśniki do krokietów. Na dnie garnka ułóż 2-3 liście kapusty, na tym ułóż gołąbki jeden koło drugiego i zalej wodą. Zagotuj ją i gotuj gołąbki aż do całkowitego zmięknięcia kapusty, czyli około 1 godzinę.
Zamiast gotowania, możesz je też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przecierem pomidorowym z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Może cię zainteresować także:Całe życie źle robiłaś kapuśniak. Oto sposób, żeby kapusta była mięciutka jak u babci