Gołąbki po turecku to tradycyjny smak z drobnym twistem. Już zawsze będziesz je robić w ten sposób

Martyna Pstrąg-Jaworska
Wystarczy, że do zwykłych gołąbków, takich jak je robiła mama i babcia, dodasz do farszu kaszę bulgur i odrobinę koncentratu pomidorowego. Niby niewielka zmiana, a smak tak zachwyca, że będziesz do niego wracać.
Jeśli uwielbiasz tradycyjne gołąbki, musisz wypróbować tę wersję gołąbków po turecku - niby podobne składniki, a smak zaskakuje. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News
Mało jest osób, które nie przepadają za gołąbkami – tradycyjna potrawa, smakiem przywołuje wspomnienia, gdy gotowała je twoja mama czy babcia. Zawiniątka z kapusty z mięsem mielonym i ryżem, czyli po prostu – tradycyjne gołąbki są aromatyczne, sycące, a przy tym – rozgrzewające.

To idealna propozycja na rodzinny obiad, bo z główki kapusty można ich przygotować naprawdę sporą liczbę – starczy dla każdego i wszyscy będą najedzeni.Gołąbki, które dziś proponujemy, również mają podstawowe składniki farszu do tradycyjnych gołąbków, czyli mięso mielone i ryż. Ich wyjątkowość polega na dodaniu dwóch składników, dzięki którym smak gołąbków odkryjecie na nowo, a mianowicie: kaszy bulgur i koncentratu pomidorowego.

Gołąbki po turecku – przepis


Takie eksperymentowanie z daniami, które już wszyscy znamy i kochamy, może być ciekawe, warto więc spróbować choć raz. Aby przygotować gołąbki po turecku, będziesz potrzebować:

Gołąbki po turecku – przepis krok po kroku


Włóż do dużego garnka główkę kapusty, zalej wodą i zaparzaj we wrzątku tak, by można było oddzielać kolejne liście z główki – tak jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Gdy liście będą już gotowe do zawijania, naszykuj farsz.


Do mielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną na drobną kostkę cebulę, koncentrat pomidorowy, paprykę, ugotowaną kaszę bulgur i ryż. W małym rondelku rozpuść masło. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dosyp posiekaną natkę pietruszki i dolej rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i z tak przygotowanego farszu uformuj małe kuleczki – takie jak klopsiki.

Zawijaj każdą kulę w liść kapusty, robiąc kieszonki: najpierw zawiń liść od dołu, później do środka boki, a następnie zwiń całość tak jak np. naleśniki do krokietów. Na dnie garnka ułóż 2-3 liście kapusty, na tym ułóż gołąbki jeden koło drugiego i zalej wodą. Zagotuj ją i gotuj gołąbki aż do całkowitego zmięknięcia kapusty, czyli około 1 godzinę.

Zamiast gotowania, możesz je też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przecierem pomidorowym z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut.