gołąbki podsmażane, prosty obiad, kuchnia polska, kapusta i mięso.
Gołąbki jak u mamy? To danie wcale nie wymaga wiele pracy. Fot. Pixabay

Są takie dania, które pamiętamy z naszych rodzinnych domów. Dzięki swojemu klasycznemu smakowi przynoszą nam same miłe wspomnienia. Często rezygnujemy z przygotowania ich, bo wydają nam się czasochłonne. Warto obalić ten mit! Gołąbki są łatwe do zrobienia, wyjątkowo smaczne i doskonale nadają się do mrożenia. Warto więc zrobić ich od razu nieco więcej.

REKLAMA

Gołąbki zawsze w pogotowiu

To jest jedno z tych dań, do którego przygotowywania warto zabrać się w wolny dzień, bo rozsądnie, jest zrobić większy zapas gołąbków. To danie idealne do mrożenia, które uratuje cię, kiedy zabraknie czasu na przygotowanie obiadu. Wyciągasz z zamrażarki i gotowe.
Mamine gołąbki smakują najlepiej, kapusta jest mięciutka, rozpada się w ustach, a mięso nigdy nie jest suche. Kluczem, jest to odpowiedni wybór składników.

Przepis na klasyczne gołąbki - jak u mamy

Składniki potrzebne do zrobienia gołąbków:
  • średnia główka białej lub włoskiej kapusty (musi wejść w całości do garnka, więc nie przesadź z rozmiarem)
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka zmieszana z boczkiem w proporcjach 2:1)
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • majeranek
  • Jak zrobić gołąbki krok po kroku

    Ugotowany ryż zostaw do przestygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Wymieszaj cebulę i ryż z mięsem i dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Z kapusty (bez przekrawania na pół) usuń ostrożnie głąb, wycinając go ostrym nożem i usuń zewnętrzne liście, nie wyrzucaj ich.
    W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i włóż do niej ostrożnie główkę kapusty. Po 6-7 min wyjmij kapustę i ostrożnie zdejmij z niej pierwsze liście, odkrój od nich stwardniałą, zewnętrzną część. Na liściu ułóż uformowaną w walec porcję mięsa. Farsz powinien znaleźć się w górnej części liścia, zawiń go na raz, następnie złóż boki do środka i zroluj do końca. Dokładnie jak przy robieniu krokietów czy sajgonek.
    Powtarzaj czynność, aż skończy ci się farsz. Jeśli kolejne liście stwardniały i nie możesz ich rozdzielić, włóż ponownie główkę na minutę do gorącej wody.

    Przepis na sos pomidorowy do gołąbków

    Składniki sosu pomidorowego do gołąbków
  • 1 litr bulionu
  • 600 g dojrzałych pomidorów
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • Jak zrobić sos do gołąbków

    Pomidory zanurz na minutę we wrzątku i obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pomidory, aż całkowicie się rozpadną, dopraw do smaku. Kiedy pasta pomidorowa zacznie gęstnieć, dodaj ją do bulionu i dokładnie wymieszaj.

    Jak ugotować gołąbki

    Na dnie garnka układamy umyte zewnętrzne liście kapusty, a na nich dość ciasno gołąbki, dodajemy do smaku ziele i listki laurowe i zalewamy sosem. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około godziny.
    Gołąbki można również przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, wtedy nastawiamy go na 180 stopni. Zamiast gotować gołąbki w sosie pomidorowym, można przygotować je w samym bulionie. Wtedy przed podaniem podsmażamy je na tłuszczu wytopionym z boczku i serwujemy ze skwareczkami. Gotowe, przestudzone gołąbki można zamrozić.