
Są takie dania, które pamiętamy z naszych rodzinnych domów. Dzięki swojemu klasycznemu smakowi przynoszą nam same miłe wspomnienia. Często rezygnujemy z przygotowania ich, bo wydają nam się czasochłonne. Warto obalić ten mit! Gołąbki są łatwe do zrobienia, wyjątkowo smaczne i doskonale nadają się do mrożenia. Warto więc zrobić ich od razu nieco więcej.
Gołąbki zawsze w pogotowiu
To jest jedno z tych dań, do którego przygotowywania warto zabrać się w wolny dzień, bo rozsądnie, jest zrobić większy zapas gołąbków. To danie idealne do mrożenia, które uratuje cię, kiedy zabraknie czasu na przygotowanie obiadu. Wyciągasz z zamrażarki i gotowe.Przepis na klasyczne gołąbki - jak u mamy
Składniki potrzebne do zrobienia gołąbków:Jak zrobić gołąbki krok po kroku
Ugotowany ryż zostaw do przestygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Wymieszaj cebulę i ryż z mięsem i dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Z kapusty (bez przekrawania na pół) usuń ostrożnie głąb, wycinając go ostrym nożem i usuń zewnętrzne liście, nie wyrzucaj ich.Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Składniki sosu pomidorowego do gołąbkówJak zrobić sos do gołąbków
Pomidory zanurz na minutę we wrzątku i obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pomidory, aż całkowicie się rozpadną, dopraw do smaku. Kiedy pasta pomidorowa zacznie gęstnieć, dodaj ją do bulionu i dokładnie wymieszaj.Jak ugotować gołąbki
Na dnie garnka układamy umyte zewnętrzne liście kapusty, a na nich dość ciasno gołąbki, dodajemy do smaku ziele i listki laurowe i zalewamy sosem. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około godziny.Może cię zainteresować także: Już nigdy nie odmówisz sobie grochówki. Koniec ze wzdęciami po ulubionej zupie [PRZEPIS]