Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i na małym ogniu podsmażaj posiekaną
kapustę kiszoną, możesz ją od razu przyprawić pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi, dzięki czemu lepiej przejmie ich aromat. Kiszoną kapustę smażymy tak co najmniej pół godziny, w razie potrzeby możemy podlewać odrobiną wody. Po tym czasie możemy dodać
kapustę do zupy.
Przepis na rozgrzewający kapuśniak babci
Składniki kapuśniaku z kiszonej kapusty
15 dag wędzonego boczku
30 dag kiszonej kapusty
5 ziemniaków
3 marchewki
korzeń pietruszki
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
Pieprz, sól i majeranek do smaku
Jak ugotować kapuśniak
Zaczynamy od przygotowania kapusty (patrz wyżej), boczek kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z grubym dnem, podsmażamy na małym ogniu, aż do wytopienia tłuszczu. Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do garnka z boczkiem.