Tajny składnik babci, by było naprawdę puszyste i wilgotne. Nigdy już nie upieczesz go inaczej

Martyna Pstrąg-Jaworska
Pachnące, puszyste i rozpływające się w ustach – ciasto drożdżowe jest często wymagające, ale efekt po upieczeniu zachwyca. Żeby ciasto było jeszcze bardziej delikatne i o fakturze puchu, dodaj do masy kefir zamiast mleka. Efekty zachwycają!
Aby ciasto drożdżowe było naprawdę puszyste i wilgotne, zamiast mleka dodaj do ciasta... kefir. Pixabay
By ciasto drożdżowe było naprawdę dobre, puszyste, delikatne i wilgotne, należy zastosować się do kilku trików podczas jego wyrabiania. Po pierwsze kluczowym składnikiem są świeże drożdże – im dłuższą mają datę do końca ważności, tym lepiej, bo to oznacza, że są naprawdę świeże.

Drugim sekretem jest dodawanie tłuszczu dopiero po wyrobieniu wszystkich innych składników, bo rozpuszczone masło nie wchłonęło się za bardzo w mąkę i sprawiło, że ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i gliniaste. No i ostatni świetny trik to dodanie do zaczynu drożdżowego zamiast mleka… kefiru. On sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste, ale i wilgotne, a taki efekt w drożdżowym jest pożądany.

Ciasto drożdżowe z kefirem – przepis

Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujesz:
Kruszonka do ciasta drożdżowego:

Przepis na przygotowanie ciasta drożdżowego

W wyższym naczyniu rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i wsyp 2 łyżki mąki (z tego 0,5 kilograma przygotowanego do ciasta). Wymieszaj całość dokładnie, nakryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować i zaczyn wyrósł. W dużej misie wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól.


W rondelku umieść masło i na małym ogniu, by go nie przypalić, rozpuść, a następnie zostaw do wystudzenia. Do mąki i reszty składników dodaj kefir, jajka i zaczyn drożdży. Całość zagnieć lub wyrób w mikserze z charakterystycznym hakiem do zagniatania ciast. Gdy składniki połączą się, dodaj ostudzone, rozpuszczone masło i zagnieć je ponownie.

Do ciasta drożdżowego potrzeba cierpliwości, dopiero podczas dłużej pracy w naszych rękach przestaje być klejące i robi się plastyczne – ogranicz więc podsypywanie mąki do minimum, bo ona sprawia, że ciasto jest suche, twarde i gliniaste. Po dłuższym wyrabianiu masy, gdy ciasto nie klei się do rąk, przełóż je do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj bawełnianą czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a w tym czasie naszykuj kruszonkę. Do miseczki wsyp wszystkie składniki (masło musi być zimne i twarde, najlepiej prosto z lodówki) i utrzyj je palcami, tak aby powstały grudki połączonych ze sobą składników: mąki, cukru i masła. Po minięciu ok. 30-40 minut i wyrośnięciu ciasta, posyp je kruszonką i umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 10-15 minut, a po tym czasie zredukuj temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Zostaw ciasto w wyłączonym i uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Drożdżowe jest puszyste i wilgotne od kefiru, świetnie smakuje z filiżanką kawy czy kakao. Możesz je podać dziecku na śniadanie czy kolację, to także świetna opcja do szkolnej śniadaniówki.