Tajny składnik babci, by było naprawdę puszyste i wilgotne. Nigdy już nie upieczesz go inaczej
Pachnące, puszyste i rozpływające się w ustach – ciasto drożdżowe jest często wymagające, ale efekt po upieczeniu zachwyca. Żeby ciasto było jeszcze bardziej delikatne i o fakturze puchu, dodaj do masy kefir zamiast mleka. Efekty zachwycają!
Drugim sekretem jest dodawanie tłuszczu dopiero po wyrobieniu wszystkich innych składników, bo rozpuszczone masło nie wchłonęło się za bardzo w mąkę i sprawiło, że ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i gliniaste. No i ostatni świetny trik to dodanie do zaczynu drożdżowego zamiast mleka… kefiru. On sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste, ale i wilgotne, a taki efekt w drożdżowym jest pożądany.
Ciasto drożdżowe z kefirem – przepis
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujesz:- 50 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki kefiru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g masła (pół kostki)
Kruszonka do ciasta drożdżowego:
- 2 łyżki masła z lodówki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki mąki
Przepis na przygotowanie ciasta drożdżowego
W wyższym naczyniu rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i wsyp 2 łyżki mąki (z tego 0,5 kilograma przygotowanego do ciasta). Wymieszaj całość dokładnie, nakryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować i zaczyn wyrósł. W dużej misie wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól.W rondelku umieść masło i na małym ogniu, by go nie przypalić, rozpuść, a następnie zostaw do wystudzenia. Do mąki i reszty składników dodaj kefir, jajka i zaczyn drożdży. Całość zagnieć lub wyrób w mikserze z charakterystycznym hakiem do zagniatania ciast. Gdy składniki połączą się, dodaj ostudzone, rozpuszczone masło i zagnieć je ponownie.
Do ciasta drożdżowego potrzeba cierpliwości, dopiero podczas dłużej pracy w naszych rękach przestaje być klejące i robi się plastyczne – ogranicz więc podsypywanie mąki do minimum, bo ona sprawia, że ciasto jest suche, twarde i gliniaste. Po dłuższym wyrabianiu masy, gdy ciasto nie klei się do rąk, przełóż je do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj bawełnianą czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a w tym czasie naszykuj kruszonkę. Do miseczki wsyp wszystkie składniki (masło musi być zimne i twarde, najlepiej prosto z lodówki) i utrzyj je palcami, tak aby powstały grudki połączonych ze sobą składników: mąki, cukru i masła. Po minięciu ok. 30-40 minut i wyrośnięciu ciasta, posyp je kruszonką i umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 10-15 minut, a po tym czasie zredukuj temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Zostaw ciasto w wyłączonym i uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Drożdżowe jest puszyste i wilgotne od kefiru, świetnie smakuje z filiżanką kawy czy kakao. Możesz je podać dziecku na śniadanie czy kolację, to także świetna opcja do szkolnej śniadaniówki.
Może cię zainteresować także: Sekretny przepis na ciasto na pizzę zdradził szef kuchni. Znacie recepturę "3 na 30"?