Reklama.
Sekretny przepis zdradził mojej przyjaciółce znajomy kucharz, który długo pracował w prawdziwej włoskiej trattorii. Recepturę nazwano roboczo "3 na 30". Dzięki temu skrótowi łatwiej go zapamiętać. Już wyjaśniam dlaczego.Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
Ciasto na pizzę - przepis "3na30"
Aby zrobić pizzę według przepisu znajomego kucharza, który pizzą zachwycał dziesiątki gości każdego dnia, potrzebujesz:Drożdży nie trzeba uprzednio rozpuszczać w wodzie. Można je skruszyć i wrzucić do miski.
Następnie ciasto na pizzę wkładamy do lodówki pod przykryciem. Po upływie minimum 30 minut wyjmujemy ciasto i formujemy z niego placek. Z powyższych proporcji wychodzą dwie okrągłe pizze na szerokość piekarnika. Jednak wszystko zależy od tego, jak grube ciasto lubicie.
Przyjaciółka woli cienkie. Ja też. Wyszło idealne! Pizza nie uginała się pod ciężarem składników. Była ładnie przyrumieniona od góry i sztywna, ale wciąż miękka i puszysta. Cudowna!
Od tej pory widok ciasta na pizzę na drożdżach, które wyrasta na blacie, uznacie za iście nieprofesjonalny. Ten smak was przekona.
Powodzenia!
Może cię zainteresować: A teraz wchodzą one, całe na zielono! Szparagi z tych przepisów smakują obłędnie!