Też tak przechowujesz cebulę? Od dziś zmienisz nawyki
Przechowywanie produktów w złych warunkach zdarza się każdemu z nas. Cytrusy w lodówce, kabanosy na kuchennym blacie, a jajka w spiżarce? Okazuje się, że także cebuli nie powinno się trzymać w lodówce - jest ku temu ważny powód.

Lodówka – idealne miejsce na jedzenie?
U ciebie w domu też lodówka jest podstawowym miejscem przechowywania jedzenia? Ja wkładam do niej nawet konserwy czy puszki z tuńczykiem i brzoskwiniami, o owocach i warzywach nawet nie wspominając. Zawsze wydaje mi się, że to dobre miejsce i że chłód przedłuży ich świeżość – przecież nim trafią do sklepów, często również są przechowywane w chłodniach, prawda? Tymczasem okazuje się, że jest szereg produktów, którym niska temperatura w lodówce absolutnie nie służy.Dlaczego nie powinno się trzymać cebuli w lodówce?
Cebula to warzywo, które, gdy jest prawidłowo przechowywane, zachowuje świeżość przez naprawdę długi czas. By cebula była dobra do spożycia, trzeba ją trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Temperatura w lodówce jest dla cebuli zbyt niska - w takich warunkach zawarta w cebuli skrobia zmienia się w cukier (podobnie dzieje się z ziemniakami), a warzywo staje się miękkie i rozmoczone. No i dodatkowo cebula zaczyna wydzielać więcej soku, przez co cała lodówka przesiąka jej specyficznym zapachem – a więc także wszystkie potrawy i produkty, który w niej również się znajdują.Cebulę zamiast w lodówce, najlepiej przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Unikaj przechowywania jej w foliowych woreczkach czy nawet papierowych torbach, bo w nich do warzywa nie dociera tyle świeżego powietrza, ile go potrzebuje. Dobrze ją trzymać na kuchennym blacie w wiklinowym koszyczku, ale bez towarzystwa innych owoców i warzyw, i nie w całkiem nasłonecznionym miejscu.
Jedyna sytuacja, kiedy warto cebulę włożyć do lodówki, to przed samym jej krojeniem – zimno sprawi, że zawartość siarki, która przetwarza się w lotny sulfin etylu powodujący łzawienie, nie będzie wydzielała się aż tak mocno. Jeśli więc chcemy uniknąć płaczu podczas krojenia, warto włożyć cebulę do lodówki na około pół godziny.
Może cię zainteresować także: Użyj ręcznika papierowego, a nigdy nie zrobisz inaczej! Genialny trik na krojenie cebuli