Też tak przechowujesz cebulę? Od dziś zmienisz nawyki

Martyna Pstrąg-Jaworska
Przechowywanie produktów w złych warunkach zdarza się każdemu z nas. Cytrusy w lodówce, kabanosy na kuchennym blacie, a jajka w spiżarce? Okazuje się, że także cebuli nie powinno się trzymać w lodówce - jest ku temu ważny powód.
Trzymanie cebuli w lodówce to zły nawyk, lepiej więcej tego nie rób Unsplash
W zbyt niskiej temperaturze pieczywo się wysusza, miód twardnieje, ziemniaki robią się słodkie, a cytrusy i pomidory wysuszone i bez smaku. Jednym z warzyw, których nie należy też przechowywać w lodówce, jest cebula.

Lodówka – idealne miejsce na jedzenie?

U ciebie w domu też lodówka jest podstawowym miejscem przechowywania jedzenia? Ja wkładam do niej nawet konserwy czy puszki z tuńczykiem i brzoskwiniami, o owocach i warzywach nawet nie wspominając. Zawsze wydaje mi się, że to dobre miejsce i że chłód przedłuży ich świeżość – przecież nim trafią do sklepów, często również są przechowywane w chłodniach, prawda? Tymczasem okazuje się, że jest szereg produktów, którym niska temperatura w lodówce absolutnie nie służy.

Dlaczego nie powinno się trzymać cebuli w lodówce?

Cebula to warzywo, które, gdy jest prawidłowo przechowywane, zachowuje świeżość przez naprawdę długi czas. By cebula była dobra do spożycia, trzeba ją trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Temperatura w lodówce jest dla cebuli zbyt niska - w takich warunkach zawarta w cebuli skrobia zmienia się w cukier (podobnie dzieje się z ziemniakami), a warzywo staje się miękkie i rozmoczone. No i dodatkowo cebula zaczyna wydzielać więcej soku, przez co cała lodówka przesiąka jej specyficznym zapachem – a więc także wszystkie potrawy i produkty, który w niej również się znajdują.


Cebulę zamiast w lodówce, najlepiej przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Unikaj przechowywania jej w foliowych woreczkach czy nawet papierowych torbach, bo w nich do warzywa nie dociera tyle świeżego powietrza, ile go potrzebuje. Dobrze ją trzymać na kuchennym blacie w wiklinowym koszyczku, ale bez towarzystwa innych owoców i warzyw, i nie w całkiem nasłonecznionym miejscu.

Jedyna sytuacja, kiedy warto cebulę włożyć do lodówki, to przed samym jej krojeniem – zimno sprawi, że zawartość siarki, która przetwarza się w lotny sulfin etylu powodujący łzawienie, nie będzie wydzielała się aż tak mocno. Jeśli więc chcemy uniknąć płaczu podczas krojenia, warto włożyć cebulę do lodówki na około pół godziny.