
Jakie potrawy możemy przygotować z ziemniaków? Pierwsze, co przychodzi nam na myśl, to oczywiście kopytka, frytki, placki ziemniaczane. Jednak Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak” przekonuje, że z ziemniaków można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Przekonajcie się sami!
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, ale też najmniej doceniane. Najczęściej jadamy je jako dodatek do dań, np. zupy, sałatki, czy kotleta.
CHLEB Z ZIEMNIAKAMI
600 g mąki pszennej typ 550
45 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
190 ml ciepłej wody
1 jajko
4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno
2 łyżeczki soli + sól do gotowania ziemniaków

5 jajek
180 g cukru
150 g orzechów laskowych
4 łyżki kakao
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki bakaliowej mieszanki keksowej
1 łyżka oleju
1-2 łyżki bułki tartej
tabliczka Twojej ulubionej czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej
kilka łyżek śmietanki

100 g suchego niebieskiego maku
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
150-200 g mąki pszennej typ 550
200 g posiekanych uprażonych migdałów
cukier puder do smaku ( 3-4 łyżki)
3 jajka
250 ml mleka
sól
kawałek masła
świeże owoce w sezonie (np. maliny, truskawki borówki jagody)
gęsty jogurt naturalny

500 g mąki pszennej typ 550
250 ml mleka
1 łyżka cukru
4 jajka
40 g drożdży
sól
smalec do smażenia
cukier puder
cynamon

2-3 łyżki mąki
40 g masła
600 g śliwek węgierek
kilka łyżek cukru
sól
PLACKI BABCI LENKI
kilka łyżek mąki pszennej
sól
olej do smażenia
SASZNIE Z TWAROGIEM
150 g mąki
300 g twarogu
1 jajko
sól, czarny pieprz
olej do smażenia

Może cię zainteresować także: Sięgasz po "comfort food"? Oto 5 pozornie zdrowych produktów, które negatywnie wpływają na nastrój