Zamiast chlebka bananowego? Ta wersja z kokosem to rozkosz dla podniebienia
Chlebek kokosowy to świetna alternatywa dla chlebka bananowego, który wielu z nas zna i uwielbia. Ten z kokosową nutą robi się równie szybko, zawsze wychodzi i idealnie sprawdzi się na śniadanie dla ciebie czy dziecka.

Chlebek kokosowy z cynamonową nutą – przepis
Chlebek kokosowy to aromatyczne i wilgotne ciasto w typie chlebka bananowego. Świetnie nadaje się do śniadania, szczególnie lubią go dzieci – z dżemem lub masłem orzechowym. Równie dobrze smakuje bez dodatków: jest bardzo aromatyczny, korzenny, pasuje idealnie do kawy. By przygotować chlebek kokosowy, będziesz potrzebować:- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki wiórek kokosowych
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka (może być też kokosowe lub inne roślinne)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 75g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
Przepis krok po kroku na przygotowanie chlebka
W misie miksera utrzyj na kremową masę masło z jajkami, a następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj mleko, a później – cały czas miksując – przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Na koniec wsyp do miski wiórki kokosowe i cynamon. Gotową zmiksowaną masę przelej do blaszki (najlepsza będzie wyłożona papierem do pieczenia keksówka), a wierzch możesz posypać mieszanką wiórek kokosowych, cukru trzcinowego i cynamonu. Ciasto należy piec przez 1 godzinę w 180 stopniach, ale trzeba je sprawdzać patyczkiem, na ile już się upiekło. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Może cię zainteresować także: Polewa idealna do jesiennych wypieków – zakład, że nie pomyślałabyś o tych 2 składnikach?