Zamiast chlebka bananowego? Ta wersja z kokosem to rozkosz dla podniebienia

Martyna Pstrąg-Jaworska
Chlebek kokosowy to świetna alternatywa dla chlebka bananowego, który wielu z nas zna i uwielbia. Ten z kokosową nutą robi się równie szybko, zawsze wychodzi i idealnie sprawdzi się na śniadanie dla ciebie czy dziecka.
Chlebek kokosowy to alternatywa dla popularnego chlebka bananowego - jest wilgotny, korzenny, idealny do kawy. Unsplash
Chlebek bananowy każdy z nas już zna i wielu uwielbia. Ta kokosowa alternatywa smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej – w połączeniu z cynamonem nabiera głębi korzennego smaku i otula swoim aromatem – idealnie na weekendową zdrową przekąskę.

Chlebek kokosowy z cynamonową nutą – przepis

Chlebek kokosowy to aromatyczne i wilgotne ciasto w typie chlebka bananowego. Świetnie nadaje się do śniadania, szczególnie lubią go dzieci – z dżemem lub masłem orzechowym. Równie dobrze smakuje bez dodatków: jest bardzo aromatyczny, korzenny, pasuje idealnie do kawy. By przygotować chlebek kokosowy, będziesz potrzebować:

Przepis krok po kroku na przygotowanie chlebka

W misie miksera utrzyj na kremową masę masło z jajkami, a następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj mleko, a później – cały czas miksując – przesianą mąkę i proszek do pieczenia.


Na koniec wsyp do miski wiórki kokosowe i cynamon. Gotową zmiksowaną masę przelej do blaszki (najlepsza będzie wyłożona papierem do pieczenia keksówka), a wierzch możesz posypać mieszanką wiórek kokosowych, cukru trzcinowego i cynamonu. Ciasto należy piec przez 1 godzinę w 180 stopniach, ale trzeba je sprawdzać patyczkiem, na ile już się upiekło. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.