Reklama.
Owocowa przekąska w słodkiej posypce to świetny pomysł na deser czy podwieczorek w trochę innej formie niż tradycyjny, najbardziej znany posiłek świata. Możesz je przygotować sobie, gdy masz chęć na coś słodkiego i mniej zdrowego, ale proponujemy je szczególnie jako przekąskę dla dzieci – znasz dziecko, które nie uwielbia tradycyjnej wersji frytek z ziemniaka? Taką pokochają równie mocno; chrupiące jabłuszka, pachnące aromatyczną szarlotką, pycha!
4 twarde jabłka
2 opakowania budyniu waniliowego ewentualnie mąka kukurydziana
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
olej rzepakowy do smażenia
jogurt naturalny lub serek waniliowy
Jeśli chodzi o jabłka, musi być to odmiana naprawdę twarda, by nie rozpadły się podczas smażenia. Najlepsze będą: rubin, kosztele, reneta, szampion, red prince.
Słodkie frytki z jabłek – przepis
Do przygotowania jabłkowej przekąski potrzebne ci będą:Przygotowanie frytek z jabłek – przepis
W rondelku lub garnku rozgrzej większą porcję oleju, tak jak do smażenia na głębokim tłuszczu tradycyjnych frytek z ziemniaków. Jabłka obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój miąższ w "łódeczki" czy paski przypominające frytki. Obtocz je dokładnie w budyniowym proszku lub mące kukurydzianej, by stworzyć na jabłkach panierkę.Wrzucaj jabłka partiami do nagrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor przez około 4 minuty. Po wyjęciu odsącz je na papierowym ręczniku, a następnie obtocz w mieszance cukru z cynamonem. Podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie jogurtu naturalnego lub serka waniliowego do maczania frytek.
Może cię zainteresować także: Po te kultowe frytki ustawiają się kolejki. Znamy sekret ich smaku i podpowiadamy, jak je zrobić