jabłka, cynamon, frytki
Frytki na słodko? Nie z batata, tylko z... jabłek! Taką wersję pokocha każdy, kto lubi też tradycyjne frytki. Unsplash
Reklama.
Owocowa przekąska w słodkiej posypce to świetny pomysł na deser czy podwieczorek w trochę innej formie niż tradycyjny, najbardziej znany posiłek świata. Możesz je przygotować sobie, gdy masz chęć na coś słodkiego i mniej zdrowego, ale proponujemy je szczególnie jako przekąskę dla dzieci – znasz dziecko, które nie uwielbia tradycyjnej wersji frytek z ziemniaka? Taką pokochają równie mocno; chrupiące jabłuszka, pachnące aromatyczną szarlotką, pycha!

Słodkie frytki z jabłek – przepis

Do przygotowania jabłkowej przekąski potrzebne ci będą:
  • 4 twarde jabłka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ewentualnie mąka kukurydziana
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • jogurt naturalny lub serek waniliowy
  • Jeśli chodzi o jabłka, musi być to odmiana naprawdę twarda, by nie rozpadły się podczas smażenia. Najlepsze będą: rubin, kosztele, reneta, szampion, red prince.

    Przygotowanie frytek z jabłek – przepis

    W rondelku lub garnku rozgrzej większą porcję oleju, tak jak do smażenia na głębokim tłuszczu tradycyjnych frytek z ziemniaków. Jabłka obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój miąższ w "łódeczki" czy paski przypominające frytki. Obtocz je dokładnie w budyniowym proszku lub mące kukurydzianej, by stworzyć na jabłkach panierkę.
    Wrzucaj jabłka partiami do nagrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor przez około 4 minuty. Po wyjęciu odsącz je na papierowym ręczniku, a następnie obtocz w mieszance cukru z cynamonem. Podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie jogurtu naturalnego lub serka waniliowego do maczania frytek.