Polewa idealna do jesiennych wypieków – zakład, że nie pomyślałabyś o tych 2 składnikach?

Martyna Pstrąg-Jaworska
Tę polewę można wykorzystać do aromatycznego ciasta dyniowego, korzennego marchewkowego albo mięciutkich cynamonek. Jest kremowa, rozpływająca się w ustach i otula wypieki jak puchowa kołderka – zresztą tak samo wygląda.
Kremowa i rozpływająca się w ustach biała polewa - idealna do ciasta marchewkowego czy dyniowego. Oto idealny przepis na nią! Unsplash
Uwielbiasz jesienne wypieki, a październik to miesiąc, gdy twoja kuchnia i piekarnik przeżywają prawdziwe oblężenie? Puszyste ciasto dyniowe, aromatyczne ciasto marchewkowe, korzenne i pulchne cynamonki…

To tylko początek z listy wypieków, do których możesz skorzystać z naszego boskiego przepisu na polewę. Zapomnij o kupowanych w markecie gotowych czekoladowych polewach czy tradycyjnym lukrze, który jest pyszny, ale nie do wszystkiego pasuje i być może już się trochę przejadł. Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty i zawiera tylko 4 składniki, które być może i tak masz już w swojej kuchni.

Kremowa polewa do ciast i bułeczek – przepis

Większość tego typu polew i kremów bazuje na serku mascarpone, który jest przepyszny, ale jest też bardzo tłusty i kaloryczny. Jeśli już skusimy się na ciasto, które też jest słodkie, warto je zbalansować polewą, która będzie pyszna, kremowa, ale nie będzie zawierała aż tyle kalorii.


My stawiamy na serek kanapkowy śmietankowy oraz miód. Żeby nie było tylko całkiem fit, w przepisie jest też masło, dzięki któremu masa będzie sztywniejsza i puszysta oraz nieco cukru pudru – dzięki niemu polewa będzie miała śnieżnobiały kolor. By przygotować polewę, która sprawdzi się szczególnie przy korzennych i czekoladowych ciastach i drożdżówkach (choć nie tylko przy nich), będziesz potrzebować:

Przepis na polewę do ciasta - krok po kroku

Do misy miksera włóż masło i cukier puder. Utrzyj je aż do momentu dokładnego połączenia składników i nabrania kremowej, puszystej konsystencji. Cały czas miksując masę, dodawaj po łyżce serka naturalnego – czekaj po każdej łyżce aż całość się połączy. Dzięki temu unikniesz wszelkich grudek, a polewa będzie naprawdę kremowa i rozpływająca się w ustach.