Jak przygotować lukier?
Jak przygotować lukier? mamaDu
REKLAMA
Jak zrobić lukier?
Nazywany glazurą cukrową – lukier to nic innego, jak jak polewa z cukru pudru i wody. To jedyne składniki, których musisz użyć.
Jeśli chcesz inny kolor lukru niż biały, zastosuj ten sam przepis. Wzbogać go jedynie o barwnik, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców.
Jak zrobić lukier? – składniki
200 g cukru pudru
5-6 łyżek wody
logo
Składniki potrzebne do lukru. mamaDu
Jak zrobić lukier? – pokazujemy krok po kroku
Krok 1. Cukier puder przesiewamy przez sitko.
logo
Jak zrobić lukier? mamaDu
Krok 2. Dodajemy stopniowo po łyżce wody i za pomocą łyżki ucieramy lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Krok 3. Sprawdzamy czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody, jeśli rzadki – cukru pudru.
Krok 4. Właściwa konsystencja lukru jest wtedy, gdy spływa z łyżeczki strumieniem.
Jeśli nie chcesz użyć wody, możesz zastąpić ją sokiem z cytryny lub z pomarańczy. Lukier będzie miał wtedy typowo świąteczny cytrusowy smak i zapach.