Genialny syrop z najpopularniejszego naturalnego antybiotyku – musisz wypróbować jego działanie

Martyna Pstrąg-Jaworska
Ten genialny syrop czy też nalewka bez alkoholu sprawia, że niestraszne nam będą wirusy i bakterie przez cały sezon grypowy. Ten syrop to naturalny antybiotyk, który jest bogatym źródłem składników wspomagających zdrowie – jego główny składnik, czosnek, to przecież jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.
Czosnek to naturalny antybiotyk, razem z miodem i sokiem z cytryny świetnie wspiera też odporność. Pexels
Syrop z czosnku możesz pić zapobiegawczo, by nie złapać żadnej infekcji, ale także leczniczo, gdy jednak jakieś przeziębienie czy cięższa choroba cię dopadną.

Czosnek to każdemu znane źródło zdrowia

Czosnek to naturalny antybiotyk, więc na pewno warto go stosować, nawet zapobiegawczo. Antybakteryjne właściwości czosnku pomagają w walce z takimi bakteriami jak gronkowiec złocisty, paciorkowiec, pałeczki okrężnicy czy otoczkowców.

To o tyle ważne, że chemiczne antybiotyki, które mają rozprawiać się z tymi bakteriami, powoli przestają działać, bo bakterie uodparniają się na ich działanie. Czosnek zapobiega i zwalcza również wirusy i infekcje z nich pochodzące, ma więc właściwości, dzięki którym możemy się uchronić przed większością chorób, które rozprzestrzeniają się w okresie jesienno-zimowym. Czosnek naturalnie wspomaga odporność i chroni nas przed "złapaniem" chorób - zarówno infekcji bakteryjnych, jak i wirusowych.


Jeden mały ząbek zawiera szereg substancji wspomagających zdrowie, m.in. związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) czy rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel. Najważniejsza w czosnku jest jednak allicyna, czyli olejki eteryczne (odpowiadające również za jest niezbyt przyjemny zapach), które leczą większość infekcji górnych dróg oddechowych.

By je wydobyć z rośliny, należy rozgnieść czosnek i zostawić na jakieś 10 minut, bo wypuścił najbardziej cenny sok. My proponujemy wykonanie z niego zdrowotnej bezalkoholowej nalewki, nazywanej również syropem z czosnku – jej działanie jest niesamowite.

Syrop z czosnku – przepis

Aby przygotować syrop czosnkowy, będziesz potrzebować: Samo naszykowanie syropu nie wymaga jakichś specjalnych zdolności. Obierz czosnek ze skorupki i zmiażdż wszystkie ząbki, możesz je przecisnąć przez praskę. Dodaj sok z cytryny, miód i dolej szklankę wody, całość wymieszaj. Następnie zblenduj całość w mikserze na gładką masę. Przelej ją do czystego i wyparzonego słoika i odstaw całość na 2 dobry w ciemne i chłodne miejsce, by syrop "nabrał mocy".

Po 2 dniach przecedź przez gazę lub czystą pieluchę tetrową do kolejnego czystego i wyparzonego słoika czy butelki. Syrop z czosnku jest gotowy do spożywania. Należy trzymać go w lodówce, a przed podaniem warto do odmierzonej porcji dodaj trochę ciepłej wody, by nie pić zimnej nalewki prosto z lodówki.

Aby zapobiegać infekcjom, należy pić codziennie 2 łyżki syropu z czosnku, w przypadku dzieci powinna być to 1 łyżeczka do herbaty, bo nalewka jest ostra w smaku. Warto te 2 łyżki rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej, przegotowanej wody, by złagodzić smak czosnku. W przypadku leczenia choroby, można zwiększyć dawkę: dorośli 2 na dzień x 2 łyżki, dzieci 2 dziennie po 1 łyżeczce.