Genialny syrop z najpopularniejszego naturalnego antybiotyku – musisz wypróbować jego działanie
Ten genialny syrop czy też nalewka bez alkoholu sprawia, że niestraszne nam będą wirusy i bakterie przez cały sezon grypowy. Ten syrop to naturalny antybiotyk, który jest bogatym źródłem składników wspomagających zdrowie – jego główny składnik, czosnek, to przecież jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.
Czosnek to każdemu znane źródło zdrowia
Czosnek to naturalny antybiotyk, więc na pewno warto go stosować, nawet zapobiegawczo. Antybakteryjne właściwości czosnku pomagają w walce z takimi bakteriami jak gronkowiec złocisty, paciorkowiec, pałeczki okrężnicy czy otoczkowców.To o tyle ważne, że chemiczne antybiotyki, które mają rozprawiać się z tymi bakteriami, powoli przestają działać, bo bakterie uodparniają się na ich działanie. Czosnek zapobiega i zwalcza również wirusy i infekcje z nich pochodzące, ma więc właściwości, dzięki którym możemy się uchronić przed większością chorób, które rozprzestrzeniają się w okresie jesienno-zimowym. Czosnek naturalnie wspomaga odporność i chroni nas przed "złapaniem" chorób - zarówno infekcji bakteryjnych, jak i wirusowych.
Jeden mały ząbek zawiera szereg substancji wspomagających zdrowie, m.in. związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) czy rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel. Najważniejsza w czosnku jest jednak allicyna, czyli olejki eteryczne (odpowiadające również za jest niezbyt przyjemny zapach), które leczą większość infekcji górnych dróg oddechowych.
By je wydobyć z rośliny, należy rozgnieść czosnek i zostawić na jakieś 10 minut, bo wypuścił najbardziej cenny sok. My proponujemy wykonanie z niego zdrowotnej bezalkoholowej nalewki, nazywanej również syropem z czosnku – jej działanie jest niesamowite.
Syrop z czosnku – przepis
Aby przygotować syrop czosnkowy, będziesz potrzebować:- 2 główek czosnku (pamiętaj, by nie był to tzw. czosnek chiński, musi być polska odmiana, która ma więcej soku)
- soku wyciśniętego z 2 cytryn
- 8 łyżek miodu (najlepiej jasnego: lipowy, akacjowy, wielokwiatowy. Musi też być naturalny, najlepszy jest w prywatnej pasieki)
- 2 szklanki wody - przegotowanej i ostudzonej
Po 2 dniach przecedź przez gazę lub czystą pieluchę tetrową do kolejnego czystego i wyparzonego słoika czy butelki. Syrop z czosnku jest gotowy do spożywania. Należy trzymać go w lodówce, a przed podaniem warto do odmierzonej porcji dodaj trochę ciepłej wody, by nie pić zimnej nalewki prosto z lodówki.
Aby zapobiegać infekcjom, należy pić codziennie 2 łyżki syropu z czosnku, w przypadku dzieci powinna być to 1 łyżeczka do herbaty, bo nalewka jest ostra w smaku. Warto te 2 łyżki rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej, przegotowanej wody, by złagodzić smak czosnku. W przypadku leczenia choroby, można zwiększyć dawkę: dorośli 2 na dzień x 2 łyżki, dzieci 2 dziennie po 1 łyżeczce.
Może cię zainteresować także: Naturalny antybiotyk na straganie? Zapomnij o czosnku, ta roślina leczy zatoki, kaszel i infekcje