stragan, targ, warzywa na ryneczku
Znajdziesz go na każdym straganie. Chrzan to naturalny antybiotyk, który tuz obok czosnku ma najwięcej prozdrowotnych właściwości wśród warzyw. Marek BAZAK/East News
Reklama.
Chrzan to niepozorna roślina o ogromnej zdrowotnej mocy – to naturalny antybiotyk, lekarstwo na chore zatoki, migdałki, a także infekcje - szczególnie górnych dróg oddechowych. Posiada nawet właściwości zapobiegające nowotworom. Do tego łagodzi kaszel, leczy przeziębienie, zapalenie oskrzeli i objawy grypowe.

Chrzan - roślina pełna zdrowia

Chrzan to naturalny antybiotyk o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Syrop z niego, na który przepis znajdziecie poniżej, leczy infekcje, łagodzi kaszel i objawy grypy, a także pomaga w nieżytach górnych dróg oddechowych. Jest też moczopędny, dzięki czemu można go stosować przy kamicy nerkowej, by sobie nieco ulżyć w bólu, bo ma właściwości oczyszczające drogi moczowe.
Jego rozgrzewające i odkażające cechy sprawiają, że jest jednym z najbardziej dostępnych naturalnych antybiotyków – tuż obok czosnku. Ma też dużą zawartość witaminy C, więc przetwory z jego dodatkiem bardzo podnoszą odporność i niszczą wolne rodniki. Chrzan też obniża zły cholesterol, wspomaga leczenie kaszlu i chorób płuc, poprawia przemianę materii i odchudza, usprawnia pracę wątroby.
Pomaga też podczas leczenia zapalenia zatok oraz gardła, a także łagodzi bóle reumatyczne i pochodzące od kręgosłupa. We Francji, Szwajcarii czy Holandii już od dawna uznawany jest bardziej za lek niż roślinę do przyprawiania wędlin i sałatek.

Syrop z chrzanu na infekcje – przepis

Domowej roboty syrop z chrzanu warto stosować podczas infekcji, kaszlu, grypy czy zapaleniach górnych dróg oddechowych. Jako lekarstwo chrzan najlepiej stosować surowy – w takiej formie ma najwięcej prozdrowotnych właściwości, musi być więc ostry i mono piekący. By przygotować syrop z chrzanu, będziesz potrzebować:
  • 200 g korzenia świeżego chrzanu
  • 1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody
  • 200 g miodu jasnego (lipowego, akacjowego lub wielokwiatu)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce, a następnie zalej go przegotowaną i wystudzoną wodą. Później dodaj miód i sok z cytryny i całość zmiksuj w blenderze. Gotową papkę przecedź przez gazę lub czystą tetrową pieluchę do czystej, wyparzonej butelki (może to chwilę potrwać, bo masa jest gęsta i trzeba ją mocno docisnąć).
    Syrop powinien być ostry w smaku – należy go rozcieńczać przed samym wypiciem w połowie szklanki ciepłej wody i nigdy nie pić na czczo. Syrop należy pić po 1 łyżce 3-4 razy dziennie (dorośli) lub 1 łyżeczkę do herbaty 2-3 razy dziennie (dzieci).
    Dzieci oraz osoby dorosłe, które cierpią na przewlekłe choroby nerek, żołądka lub jelit nie powinny spożywać dużych ilości ostrego chrzanu.