Pomaga też podczas leczenia zapalenia zatok oraz gardła, a także łagodzi bóle reumatyczne i pochodzące od kręgosłupa. We Francji, Szwajcarii czy Holandii już od dawna
uznawany jest bardziej za lek niż roślinę do przyprawiania wędlin i sałatek.
Syrop z chrzanu na infekcje – przepis
Domowej roboty syrop z chrzanu warto stosować podczas infekcji, kaszlu, grypy czy
zapaleniach górnych dróg oddechowych. Jako lekarstwo chrzan najlepiej stosować surowy – w takiej formie ma najwięcej prozdrowotnych właściwości, musi być więc ostry i mono piekący. By przygotować syrop z chrzanu, będziesz potrzebować:
200 g korzenia świeżego chrzanu
1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody
200 g miodu jasnego (lipowego, akacjowego lub wielokwiatu)
4 łyżki soku z cytryny
Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce, a następnie zalej go przegotowaną i wystudzoną wodą. Później dodaj miód i sok z cytryny i całość zmiksuj w blenderze. Gotową papkę przecedź przez gazę lub czystą tetrową pieluchę do czystej, wyparzonej butelki (może to chwilę potrwać, bo
masa jest gęsta i trzeba ją mocno docisnąć).