Z zebranych w parku kasztanów nie tylko ludziki. Zrób z nich kasztanówkę - zdrowotną nalewkę
Kasztany to niewątpliwie jeden z najpiękniejszych symboli jesieni – na mojej twarzy zawsze widok błyszczących kuleczek w suchych liściach wywołuje uśmiech. Ich kwitnienie kojarzy się z maturami, a odkąd mam dzieci – z misternymi konstrukcjami ludzików i zwierzątek z kasztanów i wykałaczek. Ale to nie wszystko, co można zrobić z kasztanów!
Prawda jest jednak taka, że kasztany to niezwykłe źródło zdrowia, posiadające mnóstwo leczniczych właściwości. W medycynie naturalnej wierzono, że kasztany pomagają w problemach z bezsennością i na żylaki, choć mówi się, że ich zbyt duża ilość w domu może wywołać migreny i nudności z wymiotami.
Owoce i nasiona kasztanowca, czyli kasztany – właściwości
Najwięcej zdrowotnych właściwości mają owoce i nasiona kasztanowca, które jesienią spadną z drzewa. I choć ich największa kumulacja jest w tych niedojrzałych, jeszcze nierozwiniętych w łupinach, to z dojrzałych kasztanów można zrobić zdrowotną nalewkę - kasztanówkę, na którą przepis znajdziesz poniżej.Należy pamiętać, że nieprzetworzone kasztany są dla ludzi trujące, dlatego łatwiej znaleźć kasztany w składzie aptecznych specyfików niż w domowych miksturach. W nasionach kasztanowca znajduje się szereg składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie, takich jak: kumaryny, flawonoidy, saponiny, fenolokwasy i garbniki.
Dzięki nim kasztany wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu żylaków, działają przeciwzapalnie. Poprawiają też krążenie krwi, łagodzą problemy trawienne i jelitowe (garbniki zawarte w naparach z kwiatów i liści kasztanowca działają rozkurczowo na układ pokarmowy, przez co niwelują zaparcia i biegunki).
Kasztanowiec łagodzi i zmniejsza też obrzęki, niweluje cellulit – często można go spotkać w preparatach chłodzących do nóg, poprawiających elastyczność skóry. Kasztany działają też (w formie naparu czy odwaru, z którego można zrobić okłady) niwelując krwiaki, rozjaśniają siniaki poprzez wchłonięcie i poprawienie przepływu krwi.
Może cię zainteresować także: Twoje dziecko ciągle przynosi do domu kasztany? Zapomnij o ludzikach, wrzuć je do wanny
Nalewka z kasztanów – przepis
Z zebranych na spacerze z dzieckiem kasztanów nie musisz robić tylko ludzików – wykorzystaj je zdrowotnie w swojej kuchni. Zrób nalewkę do stosowania doustnie, ale można ją też wykorzystywać do nacierania mięśni czy stawów, bo ten specyfik działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco.Aby przygotować kasztanówkę, będziesz potrzebować:
- 20 kasztanów
- 1 szklankę wody
- 0,5 litra spirytusu
- duży słój
Następnie nalewkę przecedź przez drobne sito lub gazę do czystej wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Gotową nalewkę należy pić po 5 kropli rozpuszczonych w połowie szklanki letniej wody – najlepiej 3 razy dziennie przed posiłkami. Kasztanówkę można również stosować zewnętrznie do nacierania, gdy pojawia się ból mięśni czy stawów.
Może cię zainteresować także: Nalewka z czarnuszki nie tylko na przeziębienie. Zrobisz ją w kilka minut [PRZEPIS]