
Reklama.
Ashwagandha (inaczej zwana też witanią ospałą) uważana jest w Indiach za źródło siły i młodości. W celach leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim jej korzeń, który zawiera najwięcej prozdrowotnych składników. Można stosować go w postaci ciętej lub zmielonej, w każdej z nich nie traci swoich cennych substancji.
Ashwagandha – właściwości i działanie
Kolejne badania potwierdzają pozytywny wpływ ashwagandhy na układ nerwowy. Zalicza się ją do roślin tzw. adaptogennych, czyli podnosi jego odporność na czynniki stresowe, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Do tego poprawia koncentrację, pamięć, dodaje też energii i zwiększa wydolność fizyczną, dlatego często stosuje się ją, gdy chcemy wzmocnić nasz organizm.Potwierdzono też, że dzięki zawartym w ashwagandhdze składnikom (przede wszystkim witanozydom) wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Zmniejsza napięcie, niepokój, a nawet lęk, wywołany przez stres, bo redukuje ilość wydzielanego przez organizm kortyzonu.
Właśnie dzięki temu ashwagandha jest uznawana za jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków na bezsenność. Wycisza, uspokaja, pomaga nie tylko zasnąć, ale też wpływa korzystnie na jakość i długość snu.
Ashwagandha – zioło dla mężczyzn
Ashwagandha to zioło polecane mężczyznom, którzy chcą poprawić swoją płodność – regularne jej spożywanie poprawia aktywność i ruchliwość plemników. Z kolei kobiety chętnie sięgają po to zioło, bo jest silnym przeciwutleniaczem.Pomaga w pozbywaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie, wpływa na zahamowanie procesów starzenia się. Ashwagandha wykazuje też przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości, dlatego świetnie się sprawdza w sezonie jesienno-zimowych infekcji.
Warto ją też stosować, by szybciej pozbyć się z organizmu niepotrzebnych produktów przemiany materii. Ochrania wątrobę przed wpływem toksycznych związków czy substancji, przyspiesza też proces jej oczyszczania.
Ashwagandha – jak przygotować napar?
Najlepiej spożywać w postaci naparu, który przygotowujesz dosłownie w ciągu kilku minut. Do szklanki gorącej przegotowanej wody (ok. 80-90 stopni C) wsyp 1 łyżeczkę ciętych korzeni ashwagandhy, zaparzaj ok. 20 min., następnie przecedź.Pij 1-2 razy dziennie. Natomiast zioło w postaci sproszkowanej spożywaj 1 łyżkę dziennie (możesz dodawać np. do owocowo-warzywnych koktajli lub jogurtu naturalnego).
Zioła nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, a osoby które przyjmują leki antydepresyjne powinny skonsultować się z lekarzem, bo ashwagandha może nasilać ich działanie.
Może cię zainteresować także: Kwitnie aż do października. Napar z macierzanki na ból gardła, trawienie i kłopoty ze snem