Genialny trik na pulchne i soczyste kotlety mielone – już zawsze będziesz dodawać ten składnik

Martyna Pstrąg-Jaworska
Soczyste kotlety mielone to najlepszy babciny obiad, jaki można sobie wymarzyć. W towarzystwie gotowanych ziemniaków i zasmażanych buraczków czy mizerii to typowo polski obiad, który kochają dorośli i dzieci. By zawsze wychodziły idealne, istnieje sposób, który sprawi, że będą pulchne i soczyste.
Żeby kotlety mielone były naprawdę pulchne i soczyste, do mięsnej masy dodaj cukinię. Pexels
Sekretem udanych kotletów mielonych jest przede wszystkim mięso, z którego je wykonasz. Najlepiej kupić w sklepie mięsnym kawałek łopatki wieprzowej czy innego nieco tłustszego mięsa i poprosić panie o zmielenie go. A jeśli to niemożliwe, to zmielić mięso samodzielnie w domu. Żeby kotlety były pulchne i soczyste, wystarczy, że do mięsnej masy, z której formujesz kotlety, dodasz startą cukinię.

Soczyste kotlety mielone – przepis

Kotlety mielone często również wychodzą za suche z powodu zbyt chudego mięsa, dlatego naprawdę warto zadbać o to, by było to mięso z dużą zawartością tłuszczu. By przygotować soczyste kotlety mielone, trzeba do mięsa dodać startą na grubych oczkach cukinię – na kilogram mięsa mielonego wystarczy jedna cukinia.


Jeśli lubisz kotlety z chudego mięsa – szynki czy mięsa drobiowego, dołóż po prostu więcej cukinii. Dzięki temu trikowi kotlety są naprawdę soczyste. Aby przygotować takie pulchne kotlety mielone, będziesz potrzebować:

Przygotowanie soczystych kotletów mielonych – krok po kroku

Mięso umieść w dużej misce. W oddzielnym naczyniu namocz w mleku czerstwą bułkę, a po ok. 15 minutach odciśnij ją z nadmiaru mleka i dodaj do mięsa. Następnie dosyp pieprz, sól wedle uznania. Na grubych oczkach tarki zetrzyj cebulę oraz cukinię i dodaj je do mięsnej masy.

Możesz do całości dodać kilka łyżek mleka, w którym moczyła się bułka, to również nada kotletom soczystości. Wymieszaj wszystko w misce – trzeba zrobić to ręcznie, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie mocz dłonie w zimnej wodzie (mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk), bierz po niewielkiej garstce mięsa, formuj owalne kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni – z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.

Jeśli nie jesteś pewna, czy mięso dobrze się usmażyło wewnątrz kotletów, ułóż wszystkie w naczyniu żaroodpornym i umieść w piekarniku w 200 stopniach na ok. 10-15 minut.