Genialny trik na pulchne i soczyste kotlety mielone – już zawsze będziesz dodawać ten składnik
Soczyste kotlety mielone to najlepszy babciny obiad, jaki można sobie wymarzyć. W towarzystwie gotowanych ziemniaków i zasmażanych buraczków czy mizerii to typowo polski obiad, który kochają dorośli i dzieci. By zawsze wychodziły idealne, istnieje sposób, który sprawi, że będą pulchne i soczyste.
Soczyste kotlety mielone – przepis
Kotlety mielone często również wychodzą za suche z powodu zbyt chudego mięsa, dlatego naprawdę warto zadbać o to, by było to mięso z dużą zawartością tłuszczu. By przygotować soczyste kotlety mielone, trzeba do mięsa dodać startą na grubych oczkach cukinię – na kilogram mięsa mielonego wystarczy jedna cukinia.Jeśli lubisz kotlety z chudego mięsa – szynki czy mięsa drobiowego, dołóż po prostu więcej cukinii. Dzięki temu trikowi kotlety są naprawdę soczyste. Aby przygotować takie pulchne kotlety mielone, będziesz potrzebować:
- 0,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- 1 czerstwą bułkę tzw. kajzerka
- 1 szklankę mleka
- 1 cebulę
- 1 jajko
- pół cukinii
- sól
- pieprz
- bułkę tartą
- olej do smażenia
Przygotowanie soczystych kotletów mielonych – krok po kroku
Mięso umieść w dużej misce. W oddzielnym naczyniu namocz w mleku czerstwą bułkę, a po ok. 15 minutach odciśnij ją z nadmiaru mleka i dodaj do mięsa. Następnie dosyp pieprz, sól wedle uznania. Na grubych oczkach tarki zetrzyj cebulę oraz cukinię i dodaj je do mięsnej masy.Możesz do całości dodać kilka łyżek mleka, w którym moczyła się bułka, to również nada kotletom soczystości. Wymieszaj wszystko w misce – trzeba zrobić to ręcznie, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie mocz dłonie w zimnej wodzie (mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk), bierz po niewielkiej garstce mięsa, formuj owalne kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni – z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.
Jeśli nie jesteś pewna, czy mięso dobrze się usmażyło wewnątrz kotletów, ułóż wszystkie w naczyniu żaroodpornym i umieść w piekarniku w 200 stopniach na ok. 10-15 minut.
Może cię zainteresować także: Idealny schabowy istnieje, oto jego sekret. Od dziś będziesz go robić tylko tak