Słoik miodu z białą pianą na wierzchu - czy trzeba go wyrzucić? Sprawdź, czym jest biały nalot
Słoik miodu z białym nalotem czy jakąś dziwną pianą? Zapewne to nie pleśń, tylko dowód na to, że kupiłaś miód bardzo dobry gatunkowo i z pewnego źródła. A skąd to wiadomo?
Biała piana na miodzie to nie pleśń
Tak naprawdę ta biała piana jest zbierającą się na powierzchni miodu glukozą miodową, która gwarantuje, że masz w swoim posiadaniu miód najwyższej jakości, prosto z pasieki, który nadal jest "żywym" produktem. Piana oznacza, że miód nie był podgrzewany, obrabiany termicznie i trafił do ciebie bezpośrednio od pszczół z ula.Biała piana, która tworzy nalot na powierzchni dobrego miodu po pewnym czasie od wlania go do słoika, to pęcherzyki powietrza, które wypłynęły z wnętrza miodu, pozostały na jego powierzchni i tak zastygły. Im większa zawartość cukru i mniej wody, tym piana będzie okazalsza.
Takie pęcherzyki mogą również zamiast na wierzchu miodu, pojawić się na bocznej ściance, gdzie znalazły dużą przestrzeń powietrza – taki biały nalot z boku słoika można np. pomylić z pleśnią, więc uważaj, by dokładnie się przyjrzeć, czym jest znalezisko w słoiku. Pleśń rozpoznamy od razu, ma inną strukturę niż zwykłe powietrzne pęcherzyki, no i w miodzie zdarza się niezwykle rzadko w związku z jego wysoką zawartością cukru (czyli konserwantu). A jeśli odkryjemy, że jakimś cudem w słoiku z miodem faktycznie znajduje się pleśń, to należy go niezwłocznie wyrzucić, a nie tylko wybrać część miodu z pleśnią. W rozwijającej się pleśni najbardziej niebezpieczne są bowiem te elementy, których nie widać gołym okiem - rozprzestrzeniają się one po całym produkcie, który pleśnieć już zaczął.
Czym jest glukoza miodowa?
Glukoza miodowa, która zbiera się na powierzchni w związku z uwalniającym się powietrzem, to po prostu składnik miodu. Miód składa się m.in. z cukrów: glukozy i fruktozy, a ten biały nalot oznacza, że miód nie został sztucznie wyprodukowany, tylko pochodzi od żywych pszczół, które zrobiły go w swoim ulu.Jeśli będziemy pewni, że to piana czy też bańki powietrza, możemy odetchnąć z ulgą i nie musimy zmieniać dostawcy swojego miodu. Glukoza zebrana na wierzchu oznacza, że miód nadal jest "żywy", czyli aktywny biologicznie – ma wszystkie walory odżywcze, zapachowe i smakowe.
Piana czy nalot znaczy też, że twój miód jest produktem bardzo świeżym, bo taka piana pojawia się w niedługim czasie po zebraniu miodu z uli i wlaniu go do słoika. No i że nie był narażony na złe warunki, np. ciepło (które niszczy wartości miodu), zanim został umieszczony w słoiku.
Może cię zainteresować także: Nie każdy miód działa tak samo. Sprawdź, jak wybrać najlepszy dla siebie