
Czy naprawdę nie ma znaczenia, który z syropów został dodany do żywności? W rzeczywistości syrop glukozowy i syrop glukozowo-fruktozowy to nie jedno i to samo. Odmienne reakcje organizmu na te składniki oraz wywołane ich spożyciem różne skutki zdrowotne tworzą między nimi zasadnicze różnice. Prezentujemy 5 najważniejszych z nich, które warto znać, zwłaszcza gdy myślimy o diecie naszych pociech.
1. Skład
Syrop glukozowo-fruktozowy to zaś zagęszczony roztwór cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Najczęściej zawiera 55 proc. glukozy i ok. 42 proc. fruktozy oraz ok. 3 proc. innych cukrów, czyli w tym syropie udział fruktozy jest dosyć znaczący.
2. Surowiec
3. Przyswajalność
4. Zdrowie
5. Sylwetka
O wiele większe ryzyko nadwagi będzie związane z nadmierną konsumpcją produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy niż syrop glukozowy.
Podsumowanie
Syrop glukozowy bywa czasem składnikiem artykułów żywnościowych dla dzieci, np.: mleka modyfikowanego. Jest on dodawany do produktów w celu poprawy cech organoleptycznych, głównie smaku lub w celu zastąpienia laktozy, gdy jest ona przez dziecko nietolerowana. Nie należy jednak przesadzać z tym składnikiem w diecie, ponieważ jego częste spożywanie powoduje skoki poziomu zarówno cukru, jak i hormonu insuliny we krwi, inicjując lub pogłębiając istniejące zaburzenia metaboliczne. Oczywiście są takie sytuacje, kiedy zastąpienie nietolerowanej przez dziecko laktozy syropem glukozowym jest wręcz uzasadnione, ale warto jednakże powyższy produkt w miarę możliwości ograniczać z codziennej diety.